Közigazgatás
Új feladat a tolnai járásokban a környezetvédelem
OPH
2017. április 20.

A Szekszárdi Járási Hivatal január elsejével hivatalosan is megyeszékhely szerinti járási hivatallá avanzsált. Ennek megfelelően hatásköre kitágult, így a 2017. esztendőben már műszaki engedélyezési-, egészségbiztosítási-, valamint agrárügyi és környezetvédelmi főosztály is működik a hivatal falain belül - ismertette Ugodi Andrea hivatalvezető a Rádió Orient műsorában.

Jelenleg a szekszárdi járás tizenhét település ügyintézését fedi le. A járás városaiban, Szekszárdon és Bátaszéken működnek kormányablakok , amelyek átvették a korábbi okmányirodák feladatait. Ezen felül a települések mindegyikén biztosítanak ügysegédi szolgáltatást – mondta el a járás általános jellemzőit Ugodi Andrea. A hivatalvezető kitért a szekszárdi járás munkaerőpiaci helyzetére is. Mint elmondta, a hagyományosan mezőgazdasággal és bortermeléssel foglalkozó vidéken van elegendő munkalehetőség, sőt a megyeszékhelyen különböző is - amelyek első sorban az autógyártásban érdekelt beszállító cégeknél is van lehetőség az elhelyezkedésre.

A közigazgatásban január elsején bekövetkezett változások következtében átalakult a Szekszárdi Járási Hivatal szervezete is.

A törzshivatalokból a súlypont áthelyeződött a megyeszékhely szerinti járási hivatalokba, ennek következtében a feladatok jelentős része első fokra, vagyis járási szintre került le.

Ilyen módon a dolgozók - a tapasztalatok szerint - közelebb kerülnek az ügyfelekhez és így hatékonyabban képesek ellátni a hatósági feladatokat. Annak eredményeképpen, hogy Szekszárdon megyeszékhely szerinti járási hivatal alakult, számos feladat átkerült a kormányhivatalból.

Ugodi Andrea elmondta: a Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály teljes egészében átkerült hozzájuk és emellett létrejött a Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály is, amely keretein belül működik a már korábban is fennálló Foglalkoztatási Osztály.

Teljesen új feladatokat kell ellátnia az Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályon belül működő Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálynak, mely tevékenységet korábban Székesfehérváron, régiós szinten látták el. Így a munkára való felkészítésben nagy szerepe volt a Fejér Megyei Kormányhivatalnak, amelynek dolgozói az iratok átadása mellett, szakmai tapasztalataikat is megosztották járási munkatársaikkal – hangsúlyozta a hivatalvezető.

Téma: Az új szervezeti felépítés, az eddigi ügyfélforgalom tapasztalatai
Vendég: Ugodi Andrea hivatalvezető, Szekszárdi Járási Hivatal
A műsort vezeti: Adorján András
01:00 A Szekszárdi járás jellemzői
02:59 Munkaerőpiaci helyzet
04:05 A Szekszárdi Járási Hivatal átalakulása
08:57 Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály
17:15 Poszeidon Ügyviteli és Iktatási Rendszer
19:25 Hivatali képzések
20:57 Bérrendezés
22:21 Jogászhiány
Következő adásunk
Téma: Gyermeknap a Bikás Parkban – Kelemen Angelika szervező
Ezt követő adásaink