Gazdaság
Néhány gazdálkodónak jól jöhet az eső
OPH
2017. április 20.

Az eddigi meleg idő miatt kiszáradt a talaj, ezért most jól jön az eső azoknak, akik még nem ásták fel a talajt ‒ mondta Novák Csaba, a Kaposvári Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője.

A konyhakertekben mostanra a fagyérzékenyebb, korai kultúrákat már elvetették a gazdálkodók, köztük a krumplit és a gyökérzöldségeket ‒ mondta Novák Csaba. Hozzátette: szakaszos vetést szoktak végezni viszont a zöldborsó és csemegekukorica esetében, amelynek ennél fogva jelenleg is zajlik a vetése. Ezt követően lassan el lehet kezdeni a babfélék vetését, valamint valamivel később a tökféléket. Emellett érdemes előkészíteni a talajt a paprika, a paradicsom és káposztafélék számára.

Az eddigi csapadékszegény időjárás miatt a mostani eső jól jön azoknak a gazdálkodóknak, akik ezidáig nem ásták fel vagy forgatták meg a talajt, amelynek kiszáradása miatt nehéz volt megfelelő vető- és palántaágyat készíteni. „Ebben segíthet a mostani esős időjárás” ‒ mondta az osztályvezető.

Az időjárás viszontagságai mellett a kártevők is hatással lehetnek a termésre.

Mint azt Novák Csaba elmondta, az olyan gyümölcsösök esetében, mint az alma vagy a körte, amelyek nagyjából a virágzás végén vannak, ilyenkor a legérzékenyebbek a fertőzésre. Amint pedig megjelennek a termések, az almamoly is veszélyt fog jelenteni, amit legjobban feromoncsapdákkal lehet kordában tartani. A mostani esős idő következtében pedig újra megjelenhet a levélfodrosodás az őszibaracknál.

Téma: Tavaszi teendők a kiskertekben, a növényvédelem módszerei
Vendég: Novák Csaba osztályvezető, Kaposvári Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi főosztály Növény- és Talajvédelmi osztály
A műsort vezeti: Óvári Enikő
00:26 Tavaszi teendők a kiskertekben
02:14 Az időjárás hatása a vetésre
03:17 Milyen károkozókra lehet számítani?
06:25 Kárenyhítési támogatások
Most adásban
Téma: Az OPSON VII. nemzetközi akció – Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy, vám- és jövedéki szóvivő, NAV
Ezt követő adásaink