Kultúra
Orfeusz alászáll a Magyar Nemzeti Múzeumban
Magyar Nemzeti Múzeum/OPH Kép: Domolky Dánnel
2017. április 20.

Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix duója Orfeusz és Eurüdiké mítoszát a mai viszonyok közé helyezi, egészen sajátosan értelmezve át az oly sokszor feldolgozott szerelmi történetet. A táncelőadás a Magyar Nemzeti Múzeum Római kőtárában újabb jelentésrétegekkel bővül április 21-én - olvasható a múzeum közleményében.

A tájékoztatás szerint Eurüdiké most kortárs világunk poklába száműzetik. Természetesen ide is követi őt szerelme, a görög mitológia híres dalnoka, ám Orfeusz hiába érti még az állatok nyelvét is, ez a világ számára kiismerhetetlen, a líra feltalálója egyszerre ügyefogyottá és tehetetlenné válik – nincs ereje szembemenni a 21. század világképével. Megpróbál megfelelni Eurüdiké új ízlésvilágának. Orfeusz azonban nem képes megtagadni önmagát: a szeretett nőtől teljesen eltérő, lényegileg lassúbb, belső ritmusa nem talál harmóniát megváltozott szerelme hétköznapjaival. Halhatatlannak hitt, még a halált is túlélő szerelmük kerül veszélybe. A boldog, kortalan lassúság értelmezhetetlenné válik a jelen múlandóságában, gyorsaságában.

Orfeusz ezúttal nem csak szimbolikusan megy le az alvilágba szerelme után. A Magyar Nemzeti Múzeum mélyén kialakított Lapidáriumban a közönséggel együtt „száll alá”, hogy együtt járják meg a párral a poklok poklát. Szabó Júlia múzeumpedagógus és Szabó Ádám régész párbeszédén keresztül a a kövek kerülnek rivaldafénybe. Az exkluzív tárlatvezetésen két olyan különleges sírkövet is felfednek, amelyen Orfeusz mitológiai története bontakozik ki - olvasható a közleményben.

Következő adásunk
Téma: Gyermeknap a Bikás Parkban – Kelemen Angelika szervező
Ezt követő adásaink