Közigazgatás
Őstermelőket ellenőriznek Bács-Kiskun megyében
Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kép: pixabay.com
2017. április 21.

Az ellenőrzések kiemelt célja az őstermelői igazolvánnyal való visszaélések mérséklése, a nem saját termelésű terméket értékesítők kiszűrése, ezáltal a tényleges őstermelői tevékenységet végző termelők piaci lehetőségeinek javítása, a fogyasztók őstermelők által kínált árukkal szembeni bizalmának erősítése.

A vonatkozó mezőgazdasági témájú jogszabályok szerint a mezőgazdasági igazgatási szerv ellenőrzi az őstermelői igazolvány és az értékesítési betétlap használatának jogszerűségét, valamint az őstermelő által közölt és nyilvántartásba vett adatok és nyilatkozatok valódiságát.

A jövőben Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal a megye területén működő piacokon, vásárokban, mozgó standokon, útszéli, illetve a saját ingatlanon történő árusítóhelyeken az őstermelői igazolvány jogszerű használatának és az abban foglalt adatok valódiságának ellenőrzése érdekében hatósági ellenőrzéseket fog végezni.

Az ellenőrzéseket végrehajtó állami tisztviselők hatósági ellenőri igazolvány, illetve megbízólevél bemutatásával végzik munkájukat.

A piacokon, vásárokban, mozgó standokon, útszéli, illetve a saját ingatlanon történő árusítóhelyeken az árusítás során az alábbi okiratok megléte szükséges:

  • érvényes őstermelő igazolvány,
  • adatnyilvántartó lap vagy annak másolati példánya,
  • értékesítési betétlap,
  • személyazonosító igazolvány,
  • lakcímet igazoló hatósági igazolvány

Következő adásunk
Téma: Gyermeknap a Bikás Parkban – Kelemen Angelika szervező
Ezt követő adásaink