Belföld
Potápi: Szent Lászlónak köszönhetjük, hogy ma is itt vagyunk
MTI
2017. május 11.

A Szent István utáni Magyarország kiemelkedő uralkodója volt Szent László, aki a több évtizeden át tartó lázongásokat követően megszilárdította a kereszténységet – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön a Debreceni Egyetemen.

„Tulajdonképpen neki köszönhetjük, hogy ma is itt vagyunk” – mutatott rá az államtitkár a Szent László-évhez kapcsolódó, a korabeli Európáról és Magyarországról szóló kétnapos konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a Szent László-évet azért hirdették meg, hogy a király életét és munkásságát minél szélesebb körben megismerjék nemcsak az anyaországban élők, hanem a környező országok lakói is.

Ennek érdekében nem csupán tudományos tanácskozásokat tartanak, hanem populárisabb rendezvényeken is igyekeznek felhívni a figyelmet a lovagkirály életére. Így például a Nemzeti Vágta több selejtezőjében is rendeznek Szent László-futamot, és a nyári nemzetpolitikai táborokban is foglalkoznak Szent László tevékenységével – tette hozzá.

Pósán László, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének docense, a tanácskozás szervezője elmondta: az Európa és Magyarország Szent László korában című konferencia központi kérdése, hogy hazánk milyen helyet foglalt el a 11. századi Európában.

Hozzátette: a rendezvényen valamennyi olyan hazai egyetem képviselteti magát, amelyen komoly bölcsészettudományi, illetve történettudományi munka zajlik, így az előadók a pécsi, a miskolci, a szegedi és a debreceni egyetemről, valamint a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemről érkeztek.

Pósán László hangsúlyozta, Magyarország a középkori Európában vezető szerepet töltött be, és ez többek között Szent Lászlónak is köszönhető. Utalt arra, hogy a Szent László-évhez kapcsolódóan kiállítás is látható a Debreceni Egyetemen.

Bartha Elek, a felsőoktatási intézmény oktatási rektorhelyettese a többi között az utóbbi időben ismét erősödő Szent László-kultuszról beszélt. Mint mondta, ez jelen van a hitéletben, a kultúra számos területén, így például a zeneművészetben és a tudományos életben is. Szent László része a magyar identitásnak – fogalmazott.

Következő adásunk
Téma: Erzsébetváros Jövőjéért díj díjazottja – Tóth Zsuzsanna óvodapedagógus
Ezt követő adásaink