Gazdaság
Varga: növekedési pályán a magyar gazdaság
kormany.hu Kép: NGM
2017. május 16.

Három éve nem látott mértékben, 4,1 százalékkal növekedett éves összevetésben a magyar gazdaság teljesítménye 2017. első negyedévében. A bővülés mértéke jóval meghaladja a nemzetközi intézmények és a piaci elemzők előzetes várakozását, ugyanakkor alátámasztja a tárca számításait.

A jó eredmény a novemberi hatéves bérmegállapodás és az adócsökkentések pozitív hatásainak, valamint az ipar és az építőipar jó teljesítményének köszönhető.

Az idei jelentős gyorsulás hátterében három fő mozgatórugó áll. Egyrészt az ipari termelés – a kedvező külső és belső folyamatok hatására – dinamikusan, 7,8 százalékos ütemben nőtt. Másrészt az építőipar is erős lendületet vett: az ágazat kibocsátásának mintegy 25 százalékos megugrása az infrastrukturális és vállalati fejlesztéseknek, valamint a CSOK miatt megugró lakásépítkezéseknek köszönhető. Harmadrészt a hat éves bérmegállapodás eredményeként dinamikusan emelkedő bérek erősítették a keresletet, ami magával húzta a szolgáltató ágazatok teljesítményét.

A növekedési folyamatok értékelésekor fontos hangsúlyozni, hogy a bővülés fenntartható, a gazdaság teljesítményének gyorsulása mögött nem az eladósodás áll.

Ezt jól szemlélteti, hogy az államháztartás hiánya továbbra is visszafogottan alakul, miközben a külkereskedelmi egyenleg is masszív többletet mutat.

Nemzetközi összehasonlításban is jól szerepelt a magyar gazdaság, az első negyedévben az EU gazdasága átlagosan 1,9 százalékkal növekedett az Eurostat gyorsbecslése alapján, így hazánk bővülése mintegy kétszerese volt az uniósnak.

Amióta Magyarország a saját útját járja, és visszaszerezte gazdasági önrendelkezését, hazánk gazdaságilag is erősödik. Ezért is fontos, hogy megvédjük hazánk önállóságát a gazdaság-, az adó- és a foglalkoztatáspolitikában is.

A következő negyedévekben is tartósan magas bővüléssel számol a Nemzetgazdasági Minisztérium, 2017-ben a GDP volumene a Konvergencia Programban szereplő 4,1 százalékkal emelkedhet.

Kapcsolódó cikkek
NGM: 4 százalék fölötti az emelkedés

Három éve nem látott mértékben növekedett éves összevetésben a magyar gazdaság teljesítménye 2017 első negyedévében.

Most adásban
Téma: Sikeres évet zárt a Kőbányai Zenei Stúdió – Póka Egon Benedek igazgató, Kőbányai Zenei Stúdió
Ezt követő adásaink