Gazdaság
Nyolc százalék fölött a reálbér-növekedés
Nemzetgazdasági Minisztérium Kép: Pixabay
2017. május 19.

Az év további részében is erőteljes növekedésre, a bérek jelentős emelkedésére számít a kormány – közölte a nemzetgazdasági miniszter.

A korábban meghozott intézkedéseknek is köszönhető, hogy 2017 I. negyedévében tovább gyorsult a bérnövekedés dinamikája, 11 százalékkal emelkedtek a bruttó és a nettó keresetek Magyarországon a KSH adatai szerint – mondta Varga Mihály. A mérsékelt inflációnak is köszönhetően így a bérek reálértéke 8,2 százalékkal nőtt, ezzel 51 hónapja tart a reálkeresetek töretlen emelkedése hazánkban. A kormány céljainak megfelelően a versenyszektorban dolgozók száma is kiemelkedő mértékben bővült, 2016 márciusához képest 66 ezer fővel nőtt, így már három hónapja meghaladja a 2 millió főt a legalább 5 embert foglalkoztató vállalkozásoknál – tette hozzá.

Varga Mihály hangsúlyozta, a reálkeresetek emelkedését nagymértékben segítette, hogy mind a verseny-, mind pedig a közszférában gyorsult a bruttó és a nettó keresetek növekedése, ami alapvetően a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás érdemi minimálbér és garantált bérminimum emelésének és a munkáltatói adócsökkentéseknek köszönhető.

A versenyszférában január-márciusban a bruttó és a nettó bérek átlagosan egyaránt 9,9 százalékkal nőttek az előző év elejéhez viszonyítva. A reálbérek növekedése ebben a szektorban átlagosan 7,1 százalékos volt.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, a közfoglalkoztatás hatása nélkül a közszférában átlagosan 13,6 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek az első negyedévben, amiben jelentős szerepet játszottak a kormány tavaly év közben és idén év elején megvalósított bérintézkedései is. A közszférában a keresetek reálértéke idén január-márciusban átlagosan 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, tehát folytatódott a közszféra versenyszférához történő bérfelzárkózása – tájékoztatott a tárcavezető.

Mint mondta, a keresetek, ezen belül a kötelező bérminimumok emelését a kormány a szociális partnerekkel kötött bérmegállapodásban foglaltaknak megfelelően a munkát terhelő adók 5 százalékpontos csökkentésével nagyban elősegítette.

A foglalkoztatás növekedésében az erősödő gazdasági konjunktúra mellett jelentős szerepe van a kormány intézkedéseinek, mindenekelőtt a Munkahelyvédelmi Akció kedvezményeinek, az idén kiválóan teljesítő iparnak, illetve a 4 százalék feletti gazdasági növekedésnek. Várakozásaink szerint a bérek emelkedésének ez a dinamikája továbbra is fennmarad, ami tovább segíti Magyarország erősödését – fűzte hozzá a miniszter.

Következő adásunk
Téma: Lezárult a Kőrösi Csoma- és a Petőfi-program 2017/2018-as szakasza – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink