Kultúra
Hazai György emléktáblát avattak Ferencvárosban
OPH/Ferencvárosi önkormányzat Kép: Ferencvárosi újság
2017. május 27.

Születésének 85. évfordulója alkalmából Ferencváros Önkormányzata emléktáblát avatott Prof. dr. Hazai György turkológus, orientalista, az MTA rendes tagja, az Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetem alapító rektora tiszteletére.

Hazai György (1932-2016) kutatási területe a török népek és török nyelvek története, valamint az oszmán-török nyelvtörténeti források kiadása volt.

Nevéhez fűződik az oszmán-török nyelvemlékek elemzési módszerének és metódusának megreformálása,

amely a numerikus vizsgálati módszer bevezetéséből állt. Ezen kívül a nyelvtörténeti időszakolás (periodizáció) kritériumrendszerét alakította át.

Jelentős eredménye a turkológia bibliográfiájának megteremtése, valamint az ezt összefoglaló bibliográfiai kézikönyv kiadása. Nemzetközi mércével mérve is kimagasló tudományos életműve és tudományos közéleti tevékenysége révén a világ egyik legelismertebb magyar keletkutatójaként tartják számon. Számos nemzetközi könyvsorozat és folyóirat szerkesztője, szerkesztőbizottsági tagja, több keletkutató szervezetben töltött be alapító, titkári, főtitkári, illetve elnöki tisztet.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának muzeológia–orientalisztika (turkológia) szakán diplomázott, később az ELTE-n szerzett egyetemi doktori, majd a Magyar Tudományos Akadémián akadémiai doktori címet.

Hazai és nemzetközi elismeréseinek száma jelentős: többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, a Német Szövetségi Köztársaság Nagy Érdemkeresztje, a Francia Érdemrend parancsnoki fokozata és a Török Köztársaság Érdemrendjének birtokosa.

Az avatóünnepségen Bácskai János, Ferencváros polgármestere elmondta: „Ferencváros büszke arra, hogy a kultúra, a sport, az irodalom, az építészet, és a tudomány terén is elismert lakói vannak/voltak a kerületnek.

Mindig büszkeség egy-egy ilyen hírességnek emléktáblát avatni.

Mától a Közraktár utca 12/A falán hirdeti az emléktábla, hogy itt élt a magyar keletkutatásnak óriási nemzetközi megbecsültséget szerző régi, nagy orientalista generáció egyik legkiemelkedőbb képviselője.”

Következő adásunk
Téma: Erzsébetváros Jövőjéért díj díjazottja – Tóth Zsuzsanna óvodapedagógus
Ezt követő adásaink