Közigazgatás
Indul a zalai foglalkoztatási paktum
MTI Kép: OPH
2017. június 13.

Megyei iroda megnyitásával, képzési programokkal indul a közel egymilliárd forintból megvalósuló zalai foglalkoztatási paktum tevékenysége - közölte a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke kedden Zalaegerszegen.

Pácsonyi Imre, a zalai innovatív foglalkoztatási paktumról elmondta: a megyei önkormányzat, a zalai kormányhivatal foglalkozatási főosztálya és a megyei vállalkozásfejlesztési alapítvány összesen 963 millió forintból valósítja meg a paktumot. Árok Krisztina, a kormányhivatal főosztályvezetője hozzátette:

a forrásaiból az iroda költségein túl 40 embernek adnak lehetőséget a vállalkozóvá váláshoz, 112 ember képzési lehetőséget kap, 232 dolgozónak pedig a bérköltségéhez járulnak hozzá.

A paktumon felül a két megyei jogú város, Zalaegerszeg és Nagykanizsa, valamint két-két járás összevonásával további három térségben valósulnak meg hasonló programok. A hat program kerete 3,2 milliárd forint, ebből 821 dolgozó bérköltségéhez tudnak támogatást nyújtani, 120 álláskereső esetében az önfoglalkoztatóvá válást segítik, 452 ember képzését támogatják. A főosztályvezető kifejtette:

Zala megye munkaerőpiaci mutatói az 1990-es évek eleje óta nem voltak olyan jók, mint ma, a munkanélküliség átlagosan 5 százalék alatti.

A megye egyes járásaiban, így Nagykanizsa, Letenye és Zalaszentgrót térségében azonban magasabb a munkanélküliség, ezen kívánnak javítani a területfejlesztési operatív programból finanszírozott paktumokkal.

Kiemelten segítik a munkaerőpiacon hátrányos helyzetűeket, mint a gyedről vagy gyesről visszatérő kismamákat, a csökkent munkaképességűeket, a 25 év alattiakat és 50 év felettieket. Számukra szakképzéseket, keresetpótló támogatást, útiköltség-térítést és lakhatási támogatást kínálnak, a foglalkoztatóknak pedig hozzájárulást a bérköltségekhez, de az önfoglalkoztatóvá válást és a közmunkából az álláspiacra való átlépést is segítik - mondta a főosztályvezető.

Nagy András, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője arról beszélt, hogy a zalai vállalkozásoknak is egyre nehezebb szakembert találni, illetve nő az igény a hiányszakmák képzésére. A zalai alapítvány megyeszerte öt irodát működtet, segítik a vállalkozások és a munkavállalók kapcsolatépítését, de tanácsadási programokat is indítottak vállalkozások számára.

Kapcsolódó cikkek
Szakmunkásokra fókuszál a Foglalkoztatási Paktum BAZ megyében

A Foglalkoztatási Paktumokra 10 milliárdot fordít a jövőben Borsod -Abaúj - Zemplén megye.

Élesedik a foglalkoztatási paktum Komárom-Esztergomban is

A jelenlegi munkanélküliségi ráta a megyében 3-4 százalék között van, ami tovább csökkenhet a tavaly nyáron aláírt Megyei Foglalkoztatási Paktum hatására.

Jövő tavasszal indul a helyi foglalkoztatási paktum Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat képzési és foglalkoztatási programokra 2,5 milliárd európai uniós támogatást nyert.

Következő adásunk
Budapest Főváros Kormányhivatala rádiós híradója
Ezt követő adásaink