Kultúra
Ismét Nyári Fesztiválra hív a PIM
PIM/OPH Kép: pim.hu
2017. június 14.

Idén újra lesz Nyári Fesztivál a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán június 25 – július 14. között. A könnyed nyári estéken a zene, a képzőművészet, a színház és az irodalom kerül a középpontba - tudatta közleményében a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) az OrientPress Hírügynökséggel.

Mint írják, a tizenötödik PIM Nyári Fesztivál díszletéül június 25. és július 14. között a Károlyi-palota udvarán a kert gesztenyefái szolgálnak.

A rendezvénysorozat a Concerto Budapest estjével indul.

Az innovatív műsorszerkesztéséről és az egyéni hangzásáról ismert nagyzenekar Sztravinszkij kamaraoperájának zenekari szvit változatát adja elő, majd Harcsa Veronika énekli Berio Beatles-dalait és egy egzotikus hangzású dalciklust június 25-én.

A másnapi koncertet Arany János versei szervezik egységgé. A kétszáz éve született költő műveit a Kaláka zenésítette meg. Az esten a legismertebb Arany-műveket Cakó Ferenc homok-animációja és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (művészeti vezető Zsuráfszky Zoltán) kelti életre. A kortárs irodalom igazi rockandroll – ezt bizonyítja június 29-én a Rájátszás koncert, amely játék a szavakkal és a zenével. Az irodalmi és zenei produkcióban ismert rockzenészek és kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit.

Július 3-án Toldi Miklós bőrébe bújik Csőre Gábor színművész. Arany klasszikus remekművét az élőzene és a különleges vizuális effektek igazi mai történetté varázsolják. A költő saját költeményeit, Petőfi verseit is megzenésítette, és gitárját pengetve, dalait dudorászva szórakoztatta magát. Július 5-én kiváló világzenészek, jazz-muzsikosok, experimentális formációk lépnek párbeszédbe Arany melódiáival. Dresch Mihály, Ferenczi György és a Rackajam, Ágoston Béla és Busa Pista hangszerelik élő, kortárs kompozícióvá Arany zenei örökségét.

„Jazzben mondja el” július 9-én a Hot Jazz Band. Ezen az estén Schell Judit és László Zsolt segítségével Márai Sándor, Rejtő Jenő, Kellér Andor írásaiból, korabeli újságírókból szemezgetve idézik meg a húszas-harmincas évek világát, a jazz aranykorát. Július 11-én a zenekar helyett az énekhangé lesz a főszerep, ugyanis Arany János balladái a capella, azaz csak énekhanggal, több szólamban szólalnak meg. Szörényi Levente klasszikus Vörös Rébék-feldolgozása mellé Szirtes Edina Mókus írt új dalokat Kováts Kriszta számára, akinek a Fool Moon öttagú férfi énekegyüttes lesz partnere ezen az estén. Farkas Gábor Gábriel énekel és helyben készülő rajzai, a belőlük generált videó ad különleges látványvilágot az estének.

Az utolsó estére elcsendesedik a PIM Nyári Fesztivál: július 14-én barátok, írótársak, művészek emlékeznek az egy éve elhunyt Esterházy Péterre

- olvasható a tájékoztatásban.

Következő adásunk
Téma: Lezárult a Kőrösi Csoma- és a Petőfi-program 2017/2018-as szakasza – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink