Kultúra
Kiállítás nyílik Bíró László József emlékére
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum/OPH Kép: wikipedia
2017. június 14.

A Magyarországról Dél-Amerikába vándorolt magyar feltaláló és a svájci gyáros, a magyar nehézipar egyik megteremtője. A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény ad otthont június 15-től annak a vándorkiállításnak, amely Bíró László munkásságát, és leghíresebb találmánya, a golyóstoll történetét öleli fel és tekinti át - tudatta a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az OrientPress Hírügynökséggel.

Bíró a felfedezés pillanatáról így ír könyvében: "Folyton az járt a fejemben: nem alkothatnék-e én is valami hasonlót egy hordozható készülék formájában? [...] Egy parányi hengerecskét képzeltem el, akkorát, mely egy író-szerszámba alkalmazható, és melynek az a lényege, hogy a festéket automatikusan felszedve, működés közben nyomot hagy a papíron [...] Henger helyett tehát valami másra van szükségem, egy olyan idomra, mely minden irányban egyformán gördülhet. Mivel helyettesítsem hát a hengert? [...] Villámcsapásként futott végig agyamon a megoldás: golyóval!!!"

Az ötlet, hogy a tintát egy vékony csövön elhelyezett golyó vigye fel a papírra ugyan nem Bírótól származik, hiszen John Laud jó ötven évvel korábban szabadalmaztatott hasonló találmányt Amerikában,

ám Bíró volt az, aki tökéletesítette a módszert, feltaláló társával, Goy Andorral közösen. Bár a második világháború szétszakította a feltaláló párost, közös találmányuk mégis örökre nyomot hagyott. Az 1938-ban szabadalmaztatott, alig háromnegyed százados golyóstoll lehetővé tette a világ számára a könnyebb és gyorsabb írást, felgyorsította a kommunikációt, és ezáltal mindennapi életünket.

Az emigrálása előtt a II. kerületben lakó Bíró László nevéhez fűződő világhírű találmány történetét bemutató kiállítás – melyen a magyar polihisztor-feltaláló lánya, az Argentínában élő Biro Mariana is tiszteletét teszi – Rácz Sándor és felesége magángyűjteményéből készült, az Argentin Nagykövetség és a II. kerületi Önkormányzat támogatásával. Rácz Sándor kutatómunkája során az országban eddig mindössze egy Bíró tollat lelt fel, mely a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tulajdonában van - olvasható a közleményben.

A kiállítás a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben tekinthető meg június 15- től augusztus 20-ig, keddtől szombatig, 10 és 16 óra között.

Kapcsolódó cikkek
A Vaszkó gyűjtemény legszebb darabjaiból nyílt kiállítás

150 év magyar öntőmesterségéről ad keresztmetszetet a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény április 22-én megnyílt kiállítása.