Külföld
Klaus Iohannis román államfő a kormánypártoktól vár megoldást
MTI Kép: MTI Fotó: Baranyi Ildikó
2017. június 15.

Romániában azt követően alakult ki kormányválság, hogy a koalíciós pártok a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva szerdán megvonták bizalmukat Sorin Grindeanu kabinetjétől, a miniszterelnök azonban bejelentette, hogy nem hajlandó lemondani.

Saját pártja, a bukaresti kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) is megvonta a politikai bizalmat Sorin Grindeanu miniszterelnöktől, miután néhány órával korábban a kormánykoalíció kisebbik pártja, a liberális ALDE is támogatása megvonásáról döntött. A PSD a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva vonta meg a politikai bizalmat. Sorin Grindeanu miniszterelnök egy újabb szociáldemokrata miniszterelnök kinevezésének feltételéhez kötötte lemondását.

Klaus Iohannis román államfő a kormánypártoktól vár megoldást a szociálliberális koalíció „belső válságára”, rámutatva, hogy

egyelőre még nem állt elő olyan helyzet, amelyben az alkotmány szerint az államfőnek kell lépnie

– tudatta csütörtökön Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Calin Popescu Tariceanu, a román liberá
MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Amikor a miniszterelnöki tisztség megüresedik – vagy lemondás vagy a parlament által elfogadott bizalmatlansági indítvány nyomán –, akkor az államfő késedelem nélkül elindítja egy új kormányfőjelölt megbízásához szükséges alkotmányos eljárást - mondta az elnöki hivatal szóvivője.

Kapcsolódó cikkek
Sorin Grindeanu továbbra sem hajlandó lemondani

„A román kormányfő teljesíthetetlen feltételeket szabott."

Következő adásunk
Téma: Kilenc milliárd forinttal több jut az óvodafejlesztési programra – Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink