Belföld
Viharra riasztanak országszerte
InfoRádió Kép: pixabay.com
2017. június 16.

Az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken, amikor a nap második felében egy gyors mozgású hidegfront vonul át az ország fölött – írja az InfoRádió.

A front előtt is, mögött is várhatók elszórtan zivatarok, időben előrehaladva egyre inkább a keleti területekre korlátozódva. Szombaton napközben már inkább csak az északkeleti országrészben lehet villámtevékenységre számítani.

Pénteken a zivatarok fő veszélyforrása a viharos szél lehet. Egy-egy intenzívebb zivatart vagy szupercellát akár 70-90 km/órás vagy akár azt meghaladó széllökés is kísérhet, valamint főként a nap második felében nagyméretű jég (2-4 cm) is előfordulhat. A nagyobb mennyiségű csapadék előfordulása bizonytalan, de 10-30 mm közötti lokális csapadék nem zárható ki.

Szombaton a záporok mellett zivatarok az északkeleti, keleti területeken fordulhatnak elő. A zivatarokat viharos szél (60-75 km/óra), jégeső és lokálisan hulló nagyobb mennyiségű csapadék (10-20 mm) kísérheti. Szombat reggeltől a megerősödő északi, északnyugati szelet az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben 60-70 km/h közötti széllökések kísérhetik napközben.