Gazdaság
Egyre népszerűbb a szupergyors internet
vg.hu Kép: Pixabay
2017. június 17.

A távközlési szolgáltatóknak a hálózatépítésük során még van mit behozniuk ahhoz, hogy teljesüljön a kormányzati szándék, amely szerint 2018-ra minden háztartás számára biztosítani kell a szupergyors, legalább másodpercenkénti 30 Mbit sebességű internetet - írja a Világgazdaság.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017 első negyedévének végén a vezetékes előfizetések 23 százaléka a két Mbit/s alatti, 31 százaléka a tíz és harminc Mbit/s közötti garantált sávszélességi tartományba tartozott.

A kiemelkedően gyors sebességet biztosító tartományok – legalább 30 Mbit/s – az előfizetések 23 százalékát foglalták magukba.

A vezetékes internet terén minőségi fejlődés is történt: idén az első negyedévben 3,9 százalékponttal nőtt a kiemelkedően gyors sebességet biztosító, szupergyors internet aránya. Elemzők szerint az arány minden bizonnyal emelkedik a későbbiekben, amikor beérik a széles sávú hálózatok jelenleg is folyó építésének eredménye. Az előfizetők száma és az infrastruktúra adottságai között ugyanis már most is szoros az összefüggés: ahol adott a szuper széles sávú hálózat, ott ezt többen választhatják, mint korábban.

Forrás Reuters/Thomas Mukoya

Néhány évvel ezelőtt, 2008 első három hónapjában a cégek internet-előfizetésekből származó nettó árbevétele 34 milliárd forint volt, idén az első negyedévig ez 20 milliárd forinttal, azaz negyedévente átlagosan 1,3 százalékkal bővült. Ezen belül a kisebb részaránnyal rendelkező mobilinternet-hozzáférésből származó árbevétel negyedévente átlagosan 5,4 százalékkal emelkedett.

Idén az első három hónapban az internetszolgáltatásból származó nettó árbevétel 53 milliárd forint volt, folyó áron 12 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az akciók és a díjak mérséklődése ellenére az árbevétel változása követte az előfizetésszám dinamikus bővülését. A statisztikai adatok szerint 2017 első negyedévének végére 8,9 millióra nőtt az internet-előfizetések száma, ennek 68 százaléka mobilinternet-előfizetés volt.

Az internetszolgáltatásokból származó árbevétel 42 százaléka a mobilinternetes előfizetésekből származott, ami 23 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Idén január–márciusban az internet-előfizetésekből származó nettó árbevételből a széles sávú, vezetékes (kábeltévés, optikai és xDSL-előfizetés együtt) internetszolgáltatások árbevételének – 26 milliárd forint – aránya 49 százalék volt, ez 3,4 százalékponttal csökkent egy év alatt.

Kapcsolódó cikkek
Deutsch : itt a 15 százalékkal olcsóbb internet

Júniusban már elérhetőek lesznek a 15 százalékkal kedvezőbb árú internet-alapcsomagok.

Több mint 230 ezer háztartásban már elérhető a szupergyors internet

A Szupergyors Internet Program 2018 végéig minden magyar polgár, család és vállalkozás számára elérhetővé teszi a szupergyors internet hozzáférést.

Következő adásunk
Téma: Erzsébetváros Jövőjéért díj díjazottja – Tóth Zsuzsanna óvodapedagógus
Ezt követő adásaink