Gazdaság
Újabb lehetőségek nyílnak a magyar vállalkozásoknak az ázsiai piacon
NGM/kormany.hu/OPH Kép: Forrás: NGM
2017. június 17.

Magyarország csatlakozása az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB) kiváló lehetőséget teremt az innovatív magyar vállalkozások aktívabb ázsiai szerepvállalására – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bank Koreában megtartott éves közgyűlésén egy kerekasztal-beszélgetésen.

Varga Mihály az Ázsia infrastrukturális prioritásainak finanszírozásáról, valamint a privát források mobilizálásának lehetőségeiről szóló kerekasztal beszélgetéseken elmondta, hogy Magyarország első alkalommal csatlakozik egy újonnan létrehozott multilaterális fejlesztési bankhoz. A világgazdasági erőegyensúly keletre tolódását is kifejező új intézmény tevékenységi köre jól illeszkedik a kormány keleti nyitás politikájához – tette hozzá. A tárcavezető hangsúlyozta: több területen, így

a vízgazdálkodás, a zöldenergia, az egészségipar és a városüzemeltetés terén lát lehetőséget az együttműködésre, a magyar cégek szakértelmének bevonására.

A magyar vállalatok a bank tenderein elindulva nemcsak beszállítóként, hanem közvetlenül is lehetőséghez juthatnak az ázsiai piacokon – tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter hozzászólásában kiemelte a nagyobb regionális egységek, így a visegrádi országok és a közép-ázsiai térség szorosabb együttműködésének fontosságát is, amelynek előmozdítására Magyarország V4 elnöksége idején külön hangsúlyt kíván fektetni. Az Ázsia és Európa kereskedelmi, gazdasági, valamint kommunikációs összekapcsolására vonatkozó elképzeléseket az AIIB-tagországok kormányzói, valamint a csatlakozásra váró országok miniszterei is üdvözölték.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az AIIB elnökével, Jin Liqun elnökkel folytatott megbeszélése keretében az elnököt budapesti látogatásra hívta meg, amelyre a novemberi Kína-Közép-Európa csúcstalálkozó kínálhat alkalmat. A magyar delegáció egyeztetést tartott továbbá az Egyesült Királyság pénzügyminisztériumának képviselőivel Magyarország igazgatósági képviseletéről, valamint a BRICS Bank (New Development Bank) alelnökeivel az együttműködési lehetőségekről.

Kapcsolódó cikkek
Közeledhet egymáshoz a V4 és a közép-ázsiai térség?

Varga Mihály: a Visegrádi Országok szintjén is erősödhet a közép-ázsiai térséggel való együttműködés.

Erősödnek a kazah-magyar gazdasági kapcsolatok

A magyar kormány szeretné elérni, hogy hazánk biztosítsa Kazahsztánnak az európai, főként a közép-európai terjeszkedés lehetőségét - mondta Varga Mihály.

NGM: tovább erősödnek a kínai-magyar pénzügyi kapcsolatok

Együttműködési megállapodást kötött Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Kína legnagyobb bankja, az ICBC (Industrial and Commercial Bank of China.

Következő adásunk
Téma: Erzsébetváros Jövőjéért díj díjazottja – Tóth Zsuzsanna óvodapedagógus
Ezt követő adásaink