Belföld
Önkéntesek szépítették a közösségi tereket
Új Nemzedék Központ Kép: Új Nemzedék Központ
2017. június 19.

Eddig országszerte csaknem kétszáz önkéntes vett részt az Új Nemzedék Központ 18 helyszínen megszervezett városszépítő akcióján. A „Keresd és szeresd a teret” elnevezésű megmozdulás célja az volt, hogy a közösségben rejlő erőforrások kihasználásával barátságosabb és rendezettebb városi környezet alakuljon ki. Az országos önkéntes akciót az Új Nemzedék Központ Közösségi Terei szervezik és koordinálják. A rendezvénysorozat utolsó állomására hétfőn Debrecenbe várják az önkénteseket.

A virtuális szórakozás és az egymással való online kommunikáció terjedése ellenére még mindig a városi terek azok a helyszínek, ahol a fiatalok értékes időt tudnak eltölteni egymással. Vannak, akik csak átrohannak ezeken a tereken iskolába vagy munkába menet, de vannak, akik az aktív kikapcsolódás céljából keresik fel a közösségi tereket, esetleg gyermekeikkel vagy nagyszüleikkel mozdulnak ki a szabadba.

Az Új Nemzedék Központ célja az volt az országos figyelemfelhívó megmozdulás megszervezésével, hogy ezek a közösség által használt terek barátságosabbá és élhetőbbé váljanak. Budapesten a Főkert irányításával a Szent István Parkban kerítést festettek az önkéntesek, Szolnokon pedig a gyermekek graffitit készíthettek egy falra, amely a jövőben az önkéntesség jelképe lehet a városban. Szombathelyen egy játszótér szépült meg. Több helyszínen óvodák, iskolák kerítését újították fel az önkéntesek, ezzel is felhívva a figyelmet saját környezetünk ápolásának fontosságára.

Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a fővárosi rendezvényen elmondta:

fontos, hogy ne csak beszéljünk az önkéntességről, hanem tegyünk is érte.A fiatalok társadalmi szerepvállalásának erősítése kiemelt feladat”.

A helyettes államtitkár hozzátette: „mindez a mikroközösségünk, a közvetlen környezetünk rendbetételével kezdődik.”

Az Új Nemzedék Központ egész évben, országosan húsz Közösségi Térben várja a fiatalokat különböző programokkal, kikapcsolódási lehetőségekkel és rendezvényekkel. A június 17-i „Keresd és szeresd a teret!” akció különlegessége az, hogy nem csak a fiatalabbaknak, hanem minden korosztálynak szólt. A város rendben tartása közös ügyünk, hiszen a város mindenkié.

Kapcsolódó cikkek
Vizes EB: az önkéntesek is készülnek már

A Pesti Vigadóban hivatalosan is megkezdődik felkészülésük a júliusi nemzetközi sporteseményre.

Novák Katalin: önkéntességről szóló új uniós projekt indul fiataloknak

"Olyasmiket tanulnak, amiknek később nem csak hasznát vehetik, de másoknak is segíthetnek."

Önkéntesek segítenek az idősöknek Újbudán

Minőségi egészségügyi és szociális szolgáltatást nyújt önkéntesek bevonásával az időskorúak részére Óbuda.