Életmód
Óvjuk házi kedvenceinket is a hőgutától!
Orpheus Állatvédő Egyesület/OPH Kép: pixabay.com
2017. június 19.

A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, sőt el is pusztulhatnak. A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát ‒ hívta fel a figyelmet az Orpheus Álletvédő Egyesület.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke szerint gyakran felejtenek kertben, udvaron egy-két napig (vagy tovább is) emberek házi kedvenceket. Van, hogy élelem, ivóvíz nélkül szenvednek az állatok. A kánikulában a kedvencek mellett a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott állatokra is ‒ hívta fel a figyelmet.

A kutya kánikulában

A nagyobb testű, sötét színű kutyák, nehezebben viselik a mozgást a kánikulában, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát ‒ közölte Seres Zoltán.

Forrás: pixabay.com

Ne hagyjuk kedvencünket autóban!

A nagy nyári melegben egy autóban 5-10 perc alatt 60 fokra is felugorhat a levegő hőmérséklete, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet. A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését.

Mozgás a melegben


A nagy nyári hőségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, amelyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük, állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni, kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani, és ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet.A nagy nyári magas hőmérsékletet könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hűvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll, nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle „csúcsteljesítményt”.

Ha látjuk, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben ‒ hívja fel a figyelmet az egyesület.

Kapcsolódó cikkek
Kutyabarát strand nyílik Balatonföldváron

Július 16-án, szombaton, 10 órakor nyitják meg azt az óriási területet Balatonföldváron a kutyások számára.

Megnyílt a Balaton első kutyás fürdőhelye

Átadták a Balaton part első kutyabarát fürdőhelyét szerdán Fonyódon.

Következő adásunk
Téma: Erzsébetváros Jövőjéért díj díjazottja – Tóth Zsuzsanna óvodapedagógus
Ezt követő adásaink