Kultúra
Átadták a Szent László-díjat és a díszpolgári címeket Kőbányán
OPH Kép: OPH
2017. június 23.

A Szent László Napok nyitó eseményeként csütörtökön átadták a Szent László-díjat és a díszpolgári címeket. Az elsimerést idén Maróth Miklós professzor kapta, György István kormánymegbízott pedig díszpolgári címet vehetett át. A képviselő-testület Posztumusz Kőbánya Díszpolgára elismerésben részesítette Beretzky Endre (1842-1921) körorvost, egyháztanácsost.

A X. kerület legjelentősebb ünnepének nyitányaként további elismeréseket is átadott Kovács Róbert polgármester a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban tartott ünnepi testületi ülés keretében.

A mai nap a számbavétel napja is – kezdte ünnepi beszédét a polgármester ‒, Kőbánya múltjának, értékeinek átgondolása, és azok ünnepléséé, akik hozzájárultak ennek a városrésznek a különlegessé, egyedivé tételéhez.

Egy közösség akkor erős, ha megbecsüli azon tagjait, akik sokat tesznek érte.

Az itt jelenlévők minden napja Kőbányáról szól, a mai alkalom pedig csak róluk szól: azokról, akik példaként szolgálnak. Ők azok, akik hétköznapokban teszik ezt a kerületet többé, élhetőbbé, emberközpontúbbá és családbaráttá, és akik úgy szolgálják a kőbányaiakat, hogy számukra ez a világ legtermészetesebb dolga.

Kőbánya mára folyamatosan fejlődő, virágzó kerületté vált

– mondta ünnepi beszédében Kovács Róbert. „Nagy utat tettünk meg közösen, és ez annak köszönhető, hogy hiszünk a közösségben, hogy ápoljuk értékeinket és elismerjük a kiválóságokat. Az igazi csapatmunka úgy működik, mint egy jó zenekar, az egyes hangszerek szólhatnak egyszerre, mégsem versenyeznek egymással, és egy egészként hoznak létre csodálatos hangzást. A ma kitüntetettek között vannak szólisták és kóristák, sztárok és kezdők, de egyikük nélkül se lenne teljes Kőbánya zenekara" ‒ fejtette ki.

OPH

„A látványos eredmények mellett még rengeteg munka áll a közösség előtt” – folytatta a polgármester ‒, és a kerület felelős, jó gazdálkodásának köszönhetően még számtalan megalapozott terv áll a városrész előtt, amit csak együtt lehet valóra váltani. „Ehhez mindenkire szükség van, de legfőképpen példaképekre, hogy az új generációk követendő mintákat lássanak. Az elismerésről és az elismertekről szólva beszélt arról is, hogy nem feltétel, hogy itt éljen valaki, hiszen többen úgy viszik hírét Kőbányának, hogy nem itt laknak, sőt nem is feltétlenül magyar állampolgárok. De ők azok, akik megmutatják, mi a lokálpatriotizmus, a büszke kőbányaiság.”

Idén különösen nagy volt a felelősség az elismerésre jelöltek kiválasztásakor, hiszen

2017 Kőbányán Szent László-év.

A díszpolgári címet, a Szent László-díjat olyanok kapják, akik hírét viszik a fejlődő Kőbányának, mert sokat tettek és tesznek azért, hogy felülírják a mélyen rögzült sztereotípiákat a kerülettel kapcsolatban.Kőbánya egy nagy múltú, sokszínű és pezsgő kulturális életet élő, fontos gazdasági szerepet játszó városrész, elég csak olyan neveket említeni, mint Lechner Ödön, Gerlóczy Károly, Sorg Antal vagy Richter Gedeon, életművük máig jelen van a kerületben – tette hozzá. A polgármester kitért arra is, hogy a Szent László Napok színes programjaira ma már nem csak kőbányaiak látogatnak ki, sok helyről vonzza ide a vendégeket a fesztiválhangulat.

A kerület legmagasabb rangú elismerését, a Szent László-díjat idén Maróth Miklós professzor vehette át, akinek méltatásakor elhangzott: kiváló eredménnyel végezte egyetemi tanulmányait, első diplomáját az ELTE BTK-n szerezte 1967-ben latin—görög szakos tanár, arab szakos orientalistaként, majd 1972-ben másodikat ugyanitt. Ekkor ókori egyetemes történelemből — asszirológiából államvizsgázott. Emberi magatartása kiváló tanárrá, munkatárssá, vezetővé tette őt. Tudományos munkássága, kiemelkedő tudása, példaértékű életútja, emberi magatartása elismeréseként adományozta a képviselő-testület az elismerést a Széchenyi-díjas akadémikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának.

Díszpolgári elismerésben részesült György István kormánymegbízott. Mint az indoklásban elhangzott, tősgyökeres kőbányai, itt született, tanult, dolgozott, és 12 éven vezette a kerületet. Az önkormányzatiság, a struktúra kialakítása, megszilárdítása, az intézményrendszer átalakítása, működtetése — mind a nevéhez fűződik. Elindított számos kerületi fejlesztést, melyek a maguk nemében minden esetben az itt élőket szolgálták. Budapest város főpolgármester-helyetteseként is mindig szem előtt tartotta szűkebb hazája érdekeit. 2014-ben kormánymegbízottá nevezték ki, azóta vezeti Budapest Főváros Kormányhivatalát. „A szeretetet és az alázatot tekintem a két legfontosabb tulajdonságnak, ha az ember kisebb vagy nagyobb közösség vezetésére vállalkozik, illetőleg erre kap bizalmat" – idézték a most díszpolgárrá választott György István szavait a méltatáskor, hozzátéve, hogy tevékenységét a munka, a feladat iránti alázat és az emberek iránti odafigyelés, törődés, szeretet jellemzi.

Posztumusz Kőbánya Díszpolgára elismerő címben részesült az 1842-ben Tasnádon született Beretzky Endre, aki fiatal orvosként került Kőbányára. Körorvosként és egyháztanácsosként tevékenykedett, majd ő lett a református gyülekezet első kurátora is. Munkássága sokrétű és kiemelkedő volt: megfékezte az 1892-93—as kolerajárványt, szorgalmazta az ivó- és szennyvízhálózat építését, közkórház létesítését kezdeményezte a kerületben, több egyesület és egylet tagja volt, és egyik alapítója, majd alelnöke volt a Kőbányai Kaszinónak.Az ünnepélyes eseményen elismerésben részesültek a többi között pályakezdő és technikai munkatársak, az egészségügyi, a közigazgatási, a kulturális, az oktatási, a szociális ágazat munkatársai, valamint átadták a Kőbánya Szolgálatért Emlékérmet és a Kőbányáért Díjakat is.

Az ünnepi rendezvényen a kőbányai Tutta Forza zenekar előadásban hangzottak el zenei részletek, egyebek mellett a 135 éve született Kodály Zoltántól.

Következő adásunk
Téma: Erzsébetváros Jövőjéért díj díjazottja – Tóth Zsuzsanna óvodapedagógus
Ezt követő adásaink