Életmód
Remek a Balaton vízminősége
InfoRádió Kép: Pixabay
2017. június 25.

Kiváló a Balaton vízminősége a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vizsgálata szerint. Pálffy Károly, az intézet tudományos munkatársa közölte: az, hogy meleg nyárral számolhatunk, a tó egészének vízminőségét nem befolyásolja – írja az InfoRádió.

A kutatóintézet elsősorban a tó ökológiai állapotát vizsgálja és követi, ami részben összefügg a vízminőséggel, de nem fedi le teljes egészében – tudatta Pálffy Károly. A kutató elmondta, hogy folyamatosan ellenőrzik a vízben lebegő algák mennyiségét. A túl sok alga a vízben ugyanis mind ökológiai szempontból, mind humán-egészségügyi szempontból káros következményekkel járhat.
Közölte: a Balatonban ilyen szempontból semmilyen probléma sincs, gyakorlatilag az elmúlt 15-20 évben nem jelentkeztek problémák e tekintetben.

Ennek elsősorban az az oka, hogy azok a szervetlen tápanyagok, amelyek az algák növekedéséhez elengedhetetlenek – elsősorban a foszfor és a nitrogén – mennyisége drasztikusan lecsökkent a tóban az elmúlt húsz évben – indokolta a tudományos munkatárs.

Kijelentette: ebből a szempontból jónak mondható a víz minősége. „Létezik egy rendelet, amely a természetes fürdővizek vízminőségének minősítésével foglalkozik. A Balaton vize bőven az ott szereplő határértékek alatt van gyakorlatilag az összes paraméter tekintetében” – mondta a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos munkatársa.

„Jó vízminőséggel számolhatunk egész nyáron” – hangsúlyozta az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos munkatársa.

Az InfoRádió teljes cikke itt olvasható.

Következő adásunk
Téma: A kormány közszolgálati politikájának irányai – Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink