Külföld
Magyarország irányítja a V4 védelmi együttműködést
Honvédelmi Minisztérium Kép: szakmai.itthon.hu
2017. július 13.

A visegrádi együttműködés elnökségét átadó Lengyelország által szervezett védelmi miniszteri találkozó célja a lengyel elnökség szakpolitikai eredményeinek áttekintése, illetve a védelempolitika terén az elnökségi stafétabot átvétele volt. A magyar delegációt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes vezette.

Vargha Tamás köszönetet mondott a lengyel elnökség munkájáért, amelyet magyar részről nagyra értékelünk, mert nagyban segített öregbíteni a V4 együttműködés hírnevét és tovább növelni az együttműködés politikai láthatóságát. A Visegrádi Együttműködés ereje az egység. Ma Közép-Európa olyan képet mutat, mint egy régió, amelyben van életerő, vannak közös célok, és cselekvőképes országokból áll.

Lengyelország olyan időszakban vezette a Visegrádi Csoportot, amikor számos változással és bizonytalansággal kellett szembenéznünk. Az elnökség nyitányát a Brexit határozta meg, ami hozzájárult az EU jövőjéről szóló vita megélénküléséhez. A migrációs válság megoldása tovább húzódott, és aggasztó tendenciák jelentek meg a déli és keleti szomszédságunk stabilitása tekintetében is. Ebben a nehéz közegben állt helyt sikeresen a lengyel elnökség, hiszen számos alkalommal, jól láthatóan és egységesen álltunk ki a NATO és az EU fórumain, többek között a védelmi kiadások emelése, a NATO terrorizmusellenes szerepvállalásának megerősítése vagy az illegális és ellenőrizetlen migráció kapcsán az EU külső határainak védelme tekintetében.

A miniszterhelyettes tájékoztatta partnereit a július 1-jén megkezdett magyar elnökség védelempolitikai prioritásairól. Legfontosabb céljaink közt szerepel a NATO és az EU napirendjén szereplő stratégiai kérdésekkel – úgymint a Szövetség keleti szárnyának megerősítésével és a NATO déli kihívásokkal szembeni hatásosabb fellépésével, vagy az EU katonai válságkezelő képességeinek megerősítésével – kapcsolatos álláspontjaink egyeztetése és szempontjaink hatékony becsatornázása, valamint a műveleti együttműködés folytatása, különös tekintettel a V4 EU harccsoport 2019 második félévében történő újbóli felállításának előkészületeire.

Most adásban
Téma: Az OPSON VII. nemzetközi akció – Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy, vám- és jövedéki szóvivő, NAV
Ezt követő adásaink