Külföld
Meghosszabbítják a rendkívüli állapotot a törökök
MTI Kép: Reuters/Murad Sezer
2017. július 14.

A török kormány a tavalyi puccskísérlet után kihirdetett rendkívüli állapot további három hónapos meghosszabbítását javasolja - idézte pénteken az Anadolu török állami hírügynökség Binali Yildirim miniszterelnököt.

Recep Tayyip Erdogan államfő a héten úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi helyzetben szóba sem jöhet a rendkívüli állapot feloldása. A kormány javaslatára az elnök vezette nemzetbiztonsági tanács dönt majd a különleges jogrend fenntartásáról, amit a parlamentnek egyszerű többséggel meg kell erősítenie. A törvényhozásban többségben van az Erdogan vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP).

Az egy évvel ezelőtt, hamvába holt puccskísérlet utáni napokban kihirdetett rendkívüli állapot különleges jogkörökkel ruházza fel az állami szerveket.

Ennek révén lehet fogva tartani több tízezer embert, akiket azzal vádolnak, hogy kapcsolatban álltak a puccskísérlet fő felelősének kikiáltott Fethullah Gülennel, az Egyesült Államokban élő hitszónokkal, aki váltig állítja, hogy semmi köze nem volt a történtekhez.

A török vezetés szerint Gülen és szervezete évtizedek alatt párhuzamos államot épített ki az államapparátusban, ezért a puccskísérletet követően átfogó tisztogatás kezdődött a teljes államigazgatásban; több mint 140 ezer embert függesztettek fel vagy bocsátottak el állásából, és 50 ezernél is többen kerültek rács mögé.

Kapcsolódó cikkek
Több tucat egyetemi oktatót vett őrizetbe a török rendőrség

A júliusi puccskísérlet óta mintegy 36 ezer embert vette őrizetbe és több mint 110 ezer embert függesztettek fel vagy bocsátottak el állásából.

Egymillióan tüntetnek Erdogan felhívására

Csaknem egymillió ember gyűlt össze vasárnap Isztambulban, hogy elítéljék a sikertelen puccsot.

Hat-e a törökországi puccs a magyar gazdaságra?

A puccs hatásai mindkét irányba változtathatnak hazánk és Törökország jelenlegi gazdasági kapcsolatain.

Több mint száz tábornokot vettek őrizetbe Törökországban

Több mint száz tábornokot vettek őrizetbe a sikertelen puccs után.

Katonai puccskísérlet zajlik Törökországban

A kora reggeli órákban még nem csendesedtek el teljesen a harcok.

Most adásban
Téma: Az OPSON VII. nemzetközi akció – Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy, vám- és jövedéki szóvivő, NAV
Ezt követő adásaink