Belföld
Hivatalosan is elkezdődött a budapesti vizes vb
hirado.hu Kép: MTI/Koszticsák Szilárd
2017. július 15.

Áder János köztársasági elnök péntek este egy rendkívül látványos ünnepség keretében megnyitotta Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét, az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, szinkronúszók és vízilabdázók 17. világbajnokságát. A július 30-ig tartó vetélkedésekben hat szakágban több mint 180 ország mintegy 2000 versenyzője vesz részt.

A FINA vizes világbajnokság ünnepi megnyitója a Vízöntő csillagkép által ihletett művészi bemutatóval kezdődött, amit római kori táncjelenetek követtek. Hangsúlyosan szerepelt az ókorban Budapest helyén fekvő Aquincum, és az itt feltárt vízi orgona is.

Ezután a honfoglalást idéző jelentekkel folytatódott az előadás. A víz és a Duna különösképpen fontos szimbólummal bírt a magyarok bejövetele során. Kis ugrással Mátyás király reneszánsz udvarában találhatták a nézők magukat. A késő középkori színt az Experidance huszár ruhába öltözött táncosainak koreográfiája váltotta fel. A férfiakhoz rövid legényes után csatlakoztak a női művészek is egy palotás erejéig.

Az előadás Bogányi Gergely zongorajátékával folytatódott. A rendező megemlékezett a kiegyezés 150. évfordulójáról is. A művészek Johan Strauss Kék Duna keringőjének dallamaira vonultak be színpadra. A balatonfüredi versenyhelyszínre utalva a híres Anna-bál is szerepet kapott a programban. Fehérbe öltözött modellek tucatjai lepték el a Dunán horgonyzó emelvényt.

A báli forgatagot a századfordulós sportforradalom követte. Hajós Alfréd kitüntetett szerepet kapott, mint első úszó és első magyar olimpiai bajnok. A magyar olimpikonok és sportolók tiszteletére felszólalt a Himnusz is, mely alatt a honvédség díszosztaga felvonta a nemzeti lobogót.

Az emelkedett pillanatokat a versenyhelyszínek és a versenyszámok bemutatása követte. A program a résztvevő államok zászlajainak bemutatásával folytatódott. Utoljára Varga Dénes vízilabdázó hozta be a magyar zászlót. Ezután pedig a FINA zászlaját is felhúzták.

A sportolókat és a szurkolókat elsőként Tarlós István, Budapest főpolgármestere üdvözölte. A városvezető köszönetet mondott a rendezésben résztvevőknek, és sok sikert kívánt a versenyzőknek. Julio César Maglione, a FINA elnöke örömét fejezte ki a világbajnokság budapesti megszervezéséért.

A sportdiplomata köszönetet mondott a Orbán Viktor miniszterelnöknek a folyamatos támogatásért, valamint Tarlós Istvánnak, Seszták Miklós fejlesztési miniszternek, Gyárfás Tamás FINA-alelnöknek és a magyar sportszövetségnek.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Áder János megnyitotta a világbajnokságot

Köszöntő beszédében Áder János felidézte, az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd, egyben az úszósport első ötkarikás győztese is volt, s amellett, hogy kiváló sportoló, remek építész is, akinek a nevét viseli a vb egyik helyszíne a Margitszigeten. „A nézőknek, szurkolóknak izgalmas versenyeket, a sportolóknak pedig sportszerű viadalokat kívánok” – mondta a köztársasági elnök. A július 30-ig tartó vetélkedésekben hat szakágban több mint 180 ország mintegy 2000 versenyzője vesz részt.

A ceremónia záróakkordjaként Kései Ajna és Kenderesi Tamás ünnepélyes esküt tettek a sportolók nevében, míg a bírók és a hivatalos személyek nevében Bodrogi Viktor mondta el az eskü szövegét.

Most adásban
Téma: Ciklusértékelő – Takács Szabolcs kormánymegbízott