Külföld
A legjobb lovasokat keresik a Székely Vágtán
hirado.hu Kép: Codra Botond / marosvasarhelyinfo.hz u
2017. július 16.

Újabb külhoni versennyel folytatódott a Nemzeti Vágta selejtező-sorozata. Vajdaság és Felvidék után ezen a hétvégén a Székely Vágtán csatáznak a határon túli települések a döntőbejutásért. Több tízezer embert várnak a helyszínre három nap alatt - hangzott el az M1 Híradójában.

A futamok helyett kezdetben az időjárás okozott izgalmakat. A szervezők az előrejelzések miatt többször is elhalasztották a versenyt. Némi késéssel, de végül elindulhatott a Székely Vágta. Kovászna, Hargita és Maros megye 14 településének 21 lovasa állt rajthoz három nap alatt a Nemzeti Vágta előfutamán.

A verseny főkapitánya szerint, a futam a magyar nép lovas hagyományait élteti. “A Nemzeti Vágta a lovaglás, a ló szeretet a lovas hagyományőrzés örömét szerette volna megosztani mindenkivel és ebbe az örömbe társul hívni azokat akik saját szűkebb környezetükben el mertek indulni új járatlan utakon” – fogalmazott Nagy József, a Székely Vágta főkapitánya.

A nap végén kiderült, ki indulhat a döntőben. Vasárnap egy kézdivásárhelyi, egy mikóújfalvi, egy nyujtódi és egy előpataki lovas között dől el, ki is nyeri az idei Székely Vágtát. Ha az időjárás közbeszól, akkor mind a négy lovas ott lehet szeptember közepén a Hősök terén, a Nemzeti Vágtán.

Most adásban
Téma: Az OPSON VII. nemzetközi akció – Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy, vám- és jövedéki szóvivő, NAV
Ezt követő adásaink