Életmód
Fazekas: az életminőséget védi az élelmiszerbiztonsági akcióterv
MTI Kép: OPH
2017. július 16.

A magyar emberek életminőségét védi a kormány húszpontos élelmiszerbiztonsági akcióterve, elősegítve az élelmiszerek minőségének javítását, a vásárlói tudatosság fejlesztését és a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését - mondta a földművelésügyi miniszter szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzsen.

Fazekas Sándor a község önkormányzata és a Derzsi Szabadidős Egyesület által szervezett 9. Kárásznapon fontosnak nevezte, hogy az élelmiszerek nagy részét a magyar élelmiszeripar állítsa elő a magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagokból. Hozzátette: mindez további munkahelyeket teremt és segíti a gazdák megélhetését is.

Azt szeretné elérni a kormány, hogy a magyar fogyasztók biztonságos, GMO-mentes, jó minőségű és egészséges élelmiszerekhez jussanak

- mondta az agrártárca vezetője. A kormány döntése értelmében egy komplex kampány indul, gyarapítják a minőségi termelést erősítő kötelező szabályokat - mondta a miniszter, fontosnak nevezve egy olyan minősítési rendszert, amely segíti az élelmiszerek közötti eligazodást. Bővítik és fejlesztik a hatósági szakértői munkát, az ellenőrzéseket, és támogatják az élelmiszerek megkülönböztetésére alkalmas önkéntesen alkalmazható eszközök, védjegyek elterjesztését - sorolta.

FM


Szintén feladat az élelmiszerek S-QR kód védjegyének megtervezése és létrehozása. Ez lehetővé teszi, hogy a legkorszerűbb számítástechnikai eszközökkel lehessen információkat gyűjteni az élelmiszerekről - fűzte hozzá. A következő időszakban kampányt indítanak a vásárlók tájékozottságának növelésére. Ezt szóróanyagok, kiadványok és képzések szolgálják majd. Az iskolai oktatásban is szerepet kap az élelmiszerek megismerése - mondta a miniszter. Fazekas Sándor tájékoztatása szerint a 2019-ig tartó "kampány" forrásigénye mintegy kétmilliárd forint: 2017-ben 150 millió forintot, 2018-ban egymilliárd forintot, 2019-ben pedig több mint 700 millió forintot költenek erre.
Hozzátette: néhány hónap múlva a munkának már jól látható eredményei lesznek.

Az agrártárca vezetője szólt arról, hogy

a magyar termékek arányát szeretnék tovább növelni a kiskereskedelmi forgalomban: míg 2010-ben ez 30 százalék volt, idén már 60 százalék.
Kapcsolódó cikkek
Élelmiszer-minőségi akcióterv indul

Erről, a vizes vb-ről, a Seuso-kincsekről, és a Kisfaludy-program kibővítéséről is szó esett a 95. Kormányinfón.

Lassuló élelmiszer-keresletet valószínűsít az OECD és a FAO

Az előttünk álló évtizedben a növényi olajokból, cukorból és tejtermékekből nyerjük majd az extra kalóriát.

Elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Elsősorban a nyári rendezvényekhez kötődő élelmiszer-forgalmazást, vendéglátást ellenőrzik a NÉBIH és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek.

Most adásban
Téma: Folytatódik Budapest egyik legnagyobb lakótelepi főutcájának megújítása – Kovács Róbert polgármester
Ezt követő adásaink