Külföld
Martin Schulz kancellárként mindenkit kötelezne a bevándorlók befogadására
MTI Kép: Reuters/Vincent Kessler
2017. július 16.

Martin Schulz német kancellárként vétót emelne a következő európai uniós költségvetés ellen, ha nem fogad be menekülteket valamennyi tagállam.

A szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje vasárnap Berlinben a Németország és az EU jövőjéről szóló tervét ismertető beszédében kiemelte, hogy kiveszett a szolidaritás az EU-ból, ami „veszélybe sodorja Európa jövőjét”.

Németország fizeti be a legtöbb pénzt a közös költségvetésbe, a legnagyobb haszonélvezők között pedig ott van Lengyelország és Magyarország, két tagállam, amely „megtagadta a szolidaritást a menekültkérdésben”

– tette hozzá. Németország hajlandó még több pénzt befizetni, „de ha a költségvetés nem a szolidaritás elvén alapul, kancellárként vétót emelek” a következő költségvetés ellen – húzta alá Martin Schulz. Hangsúlyozta, hogy „aki nem fogad be menekülteket, és például pusztító adóversenyt folytat a mi országunk ellen is, az nem viselkedik szolidárisan, és nem számíthat a mi szolidaritásunkra”. Meg kell teremteni az európai egyesült demokráciák politikai unióját. A Németország és az EU jövőjéről készített tervét ismertető beszédében hangsúlyozta, hogy az európai nemzetállamok hosszabb távon is fennmaradnak, és az EU nem lehet „Amerikai Egyesült Államok európai földön”, de többnek kell lennie a nemzetállami érdekek „legkisebb közös többszörösénél”. Olyan EU-ra van szükség, amely „kiegészíti a nemzetállamokat ott, ahol azok határaikba ütköznek”, köztük a klímaváltozás és a terrorizmus elleni küzdelem, valamint a migráció ügyében, amellyel még Németország sem tud egyedül megbirkózni. Azonban új „eszközöket” is ki kell alakítani, hogy az EU érvényesíthesse a demokrácia, a jogállamiság és az igazságosság elveit – húzta alá Martin Schulz.

Így jön létre az „európai egyesült demokráciák politikai uniója”, amely „a szabadság, a biztonság, a jólét és a jog uralmának legnagyobb térsége lesz az egész világon”.
Kapcsolódó cikkek
Elbúcsúztatták Helmut Kohlt

Európai gyászszertartás keretében búcsúztatták el Helmut Kolh egykori német kancellárt szombaton Strasbourgban. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviselte.

Merkel Macront támogatja

„Örülnék, ha Emmanuel Macron győzne, mert következetesen Európa-párti politikát képvisel” – nyilatkozta a kancellár.

Most adásban
Téma: Az OPSON VII. nemzetközi akció – Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy, vám- és jövedéki szóvivő, NAV
Ezt követő adásaink