Gazdaság
Lezárult az állami vagyon ellenőrzése
OPH/ÁSZ Kép: pixabay
2017. július 27.

Az ÁSZ 2015-re vonatkozó ellenőrzése megállapította, hogy az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás követelményeinek teljesülését a legjelentősebb, kiemelt vagyoni kör feletti tulajdonosi joggyakorlók tevékenysége összességében támogatta. A vagyonhasznosítással összefüggő feladatellátás az állami vagyon meghatározó hányada fölött megfelelő volt, a földrészletek értékesítése szabályszerűen történt. Több tulajdonosi joggyakorlónál a rábízott vagyonról vezetett nyilvántartás ugyanakkor nem volt szabályszerű. A vagyon-nyilvántartási rendszerhez adatszolgáltatási kötelezettségeiket teljesítették, a kialakított és működtetett belső kontrollrendszer összességében hozzájárult az Alaptörvényben és az állami vagyonról szóló törvényben előírtak teljesítéséhez.

Az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás alapvető feltétele az állami feladatok ellátásának és ezáltal a társadalmi szükségletek kielégítésének. Az ÁSZ ezért a közvagyonnal való felelős gazdálkodás elősegítése érdekében és egyben jogszabályi kötelezettségének is megfelelve, évente ellenőrzi az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorló szervezetek feladatellátását.


Az ellenőrzés nyolc, a legjelentősebb, kiemelt vagyoni kör feletti tulajdonosi joggyakorló szervezetet érintett;

a Miniszterelnökség (ME), a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.), a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB Zrt.), illetve az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 2015-ös tevékenységét ellenőrizte az ÁSZ.

Lezárult az állami vagyon ellenőrzése

Megosztás
Következő adásunk
Téma: Erzsébetváros Jövőjéért díj díjazottja – Tóth Zsuzsanna óvodapedagógus
Ezt követő adásaink