Gazdaság
Tovább folytatódhat az ipari termelés növekedése
MTI Kép: pixabay.com
2017. augusztus 4.

A kedvező külső környezetnek és a beruházásoknak köszönhetően folytatódhat az ipari termelés növekedése - állapították meg az MTI-nek nyilatkozó elemzők az ipar júniusi bővüléséről szóló KSH-adatokra reagálva.

A KSH csütörtöki közleménye szerint

az ipari termelés júniusban 4,0 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6,5 százalékkal emelkedett.

Az első fél évben 5,6 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a 4 százalékos növekedés elmarad a piac várakozásaitól, de az ipar összességében kiemelkedően teljesített az első félévben. A rövid távú kilátásokat és a külső gazdasági környezetet is kedvezőnek ítélte, de hozzátette, hogy a munkaerőhiány korlátozhatja a termelés felfutását.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte, hogy a júniusi bővülés mértéke a várakozások alatt maradt, de a munkanaphatással megtisztított 6,5 százalékos növekedés jelentősebb az előző havi 6,2 százaléknál, 2010 óta pedig már csaknem 30 százalékos az emelkedés. Hozzátette, a második fél év során lehetnek olyan hónapok, amikor kétszámjegyű is lehet az ipari növekedés. Az elemző az alacsony tavalyi bázis, valamint az új élelmiszeripari, gumiipari és autóakkumulátor-gyártó kapacitások miatt idén 7 százalékos, jövőre pedig - az új autóipari kapacitásoknak köszönhetően - ennél is nagyobb egész éves ipari növekedésre számít a tavalyi mindössze 0,9 és a 2015-ös 7,4 százalékot követően.

Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint a magyarországi ipar az első fél évben képes volt profitálni az európai fellendülésből és a következő hónapokban is folytathatja a bővülést. Hozzátette, hogy az év egészében 5-6 százalék körül alakulhat az ipari termelés növekedési üteme.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője hangsúlyozta, hogy a nyári hónapok növekedése rendszerint mérsékeltebb, az év egészében 6 százalék körül bővülhet az ipar teljesítménye. Várakozása szerint a növekedés jövőre is folytatódhat, de 2019-re lehet igazán jelentős a járműgyártás felfutásának köszönhetően. A magyarországi ipar teljesítménye széles bázison alapul, mivel a járműgyártás mellett számos ágazat járul hozzá a növekedéshez - tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek
Négy százalékkal nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés volumene 4,0 százalékkal haladta meg júniusban az egy évvel korábbit - közölte első becslése alapján a KSH.

Most adásban
Téma: Június 29-e a designe világnapja – Osvárt Judit kurátor, Design Hét Budapest; Németh Ádám közgazdász, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és Húnfalvi András designer, Dualscope okos diagnosztikai eszköz
Ezt követő adásaink