Életmód
Tovább tart a hőségriadó
OPH/Emmi Kép: Horváth Fanni OPH
2017. augusztus 4.

A tartós kánikula miatt vasárnap 24 óráig meghosszabbította a hőségriadót Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár - tájékoztatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, egyúttal kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák. Jelenleg további intézkedésekre nincs szükség.

Fontos, hogy a nagy hőség idején kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein-, illetve cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

A legmelegebb órákban, vagyis 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a tűző napon, bőrüket megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védjék a leégéstől. A vízparton pihenők kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A nagy hőség extrém igénybevételt jelent a szervezet számára, a kánikula az egészséges emberek szervezetét is megterheli. Különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Felhívjuk a lakosság figyelmét arra is, hogy gondoskodjanak a megfelelő folyadékpótlásról, ne várják meg, míg kialakul a szomjúságérzet.

A melegben a koncentrációra való képesség is romlik, ezért fokozott óvatossággal vezessenek az autóba kényszerülők.

Kapcsolódó cikkek
Hőség ‒ vörös figyelmeztetés az egész országban

Ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet minden megyéen 29 fok felett lesz pénteken.

Szentes Tamás helyettes államtitkár is a hőség veszélyeire figyelmeztet

A hőségben fontos a folyadék, az elektrolitok pótlása és a test, valamint a környezet hűtése – hangsúlyozta.

Minden megyében hőségriadó van

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az összes megyére első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket adott ki a hőség miatt keddre.

Keddtől péntekig hőségriadót hirdettek

Az egész országra hőségriadót rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

Most adásban
Ember vagy profit, avagy mit mutat az Arculat elmélet a gyakorlatban? – Rendhagyó szakmai disputa dr. Szeles Péterrel, a kérdés szakértőjével
Ezt követő adásaink