Külföld
Kész Amerika az Észak-Korea elleni megelőző csapásra
MTI Kép: Reuters/Toru Hanai
2017. augusztus 10.

Az amerikai védelmi minisztérium elkészítette az Észak-Korea elleni megelőző csapás részletes terveit arra az esetre, ha Donald Trump amerikai elnök úgy dönt, hogy elrendeli a támadást a kommunista diktatúra ellen – értesült az NBC amerikai hírtelevízió.

Magas rangú katonai tisztségviselők az NBC hírműsorának elárulták, hogy a tervek szerint Guamról induló B–1B típusú stratégiai bombázók képeznék a csapásmérő erő gerincét, és a műveletet további harci repülőgépekkel, valamint műholdakkal és drónokkal támogatnák. Több forrás szerint a lehetséges célpontok között lenne nagyjából két tucat rakétaindító állomás és rakétakísérletekre használt létesítmény.

A Trump által mérlegelt két-három katonai opció közül ez az egyik olyan, amelyikkel talán lenne némi esély elkerülni a konfliktus eszkalálódását – mondta James Stavridis, az amerikai haditengerészet nyugalmazott admirálisa, hozzátéve ugyanakkor, hogy a megelőző csapás mindenképp azzal a kockázattal járhat, hogy Phenjan támadást indíthat Szöul vagy akár a Guam szigetén levő Andersen légi bázis ellen.

Az utóbbi napokban fokozódott az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti kölcsönös fenyegetőzés. Donald Trump „olyan tűzzel és haraggal” fenyegette meg kedden Phenjant, „amilyet még nem látott a világ”, ha Észak-Korea tovább fenyegeti az Egyesült Államokat. Phenjan erre szerdán közölte: „komolyan mérlegeli”, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mér Guam szigetére.

Guam az Egyesült Államok legtávolabbi területe a Csendes-óceánon. A sziget, ahol amerikai katonai bázis működik, légvonalban 3300 kilométerre fekszik Észak-Koreától, s így földrajzilag közelebb van Ázsiához, mint az Egyesült Államok többi területéhez. A guami bázison jelenleg hat B–1B típusú nehézbombázó állomásozik.

Kapcsolódó cikkek
Kontrollálhatatlan lett Észak-Korea?

Frank Tibor Amerika-szakértő szerint növekszik a feszültség Észak-Korea és az Egyesült Államok között.

Felkészülnek egy esetleges nukleáris támadásra Japánban

Észak-Korea idén eddig 14 rakétakísérletet végzett, amelyek mindegyike Japán partjainak irányába tüzelt. Erre készítik fel a lakosokat a szigetországban.

Újabb szankciók Észak-Korea ellen

Az ENSZ döntése nyomán Phenjan évi 1 milliárd dollárnak (több mint 255 milliárd forintnak) megfelelő összegű forrásoktól eshet el.

Újabb rakétakísérletet indított Észak-Korea

Az ország partjaitól keletre csapódott a tengerbe, feltehetően a japán kizárólagos gazdasági övezetben.

Most adásban
Téma: Június 29-e a designe világnapja – Osvárt Judit kurátor, Design Hét Budapest; Németh Ádám közgazdász, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és Húnfalvi András designer, Dualscope okos diagnosztikai eszköz
Ezt követő adásaink