Életmód
Nemzetiségi táborok az összefogásért
MTI Kép: Illusztráció, Pixabay
2017. augusztus 10.

Az identitáserősítés mellett a közép kelet-európai régió egymásra utalt országainak összefogását is segítik a fiataloknak tartott nemzetiségi táborok, amelyek megrendezését az idén a korábbi években adott összeg többszörösével támogatta a magyar kormány – mondta Fülöp Attila, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, miután meglátogatta a tárca támogatásával megvalósuló, magyarországi szlovák gyerekeknek szervezett ökumenikus ifjúsági tábort a Pozsonyhoz közeli Máriavölgyben (Marianka).

Az idén már harmadik alkalommal megvalósult bibliai tematikájú tábort a magyarországi szlovák nemzetiség közösségi életét támogató Identita (Identitás) egyesület szervezte. A mostani, egyhetes táborba – amely egyike az Emmi támogatásával idén Szlovákiában megvalósuló 31 hasonló tábornak – 6 magyarországi, szlovákok által lakott településről érkezett 25, 7 és 17 év közti fiatal.

„Ez a Mária zarándokhelyen megvalósuló nemzetiségi tábor olyan, amelyben a magyarországi szlovák gyerekek szlovák nyelvi környezetben, egyidejűleg saját identitásukat és keresztény szellemiségüket is megerősíthetik” – mutatott rá Fülöp Attila. Hangsúlyozta: ezek a táborok is segítik azt a fajta összefogást, amely ma Közép Kelet-Európában és a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) között egyre inkább érezhető, s ugyanakkor bizonyítékai annak is, hogy az összefogás, ma már a diplomácián és gazdaságon kívül a legegyszerűbb hétköznapokban is érezhető.

A magyar kormány az idén jelentősen megemelt összeggel, 360 millió forinttal támogatja a Magyarországon élő 13 őshonos nemzetiség fiataljainak saját nyelvi környezetükben történő táboroztatását. Ebből az összegből, amely tízszerese a két évvel korábbinak, az idén tízezer gyerek és fiatal táborozását támogatják. A teljes keretösszegből a szlovák táborok megrendezését 27 millió forinttal támogatta az Emmi, ebből 31 tábor valósul meg.

Most adásban
Téma: Június 29-e a designe világnapja – Osvárt Judit kurátor, Design Hét Budapest; Németh Ádám közgazdász, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és Húnfalvi András designer, Dualscope okos diagnosztikai eszköz
Ezt követő adásaink