Életmód
Nézzen ön is csillagesőt!
Erdeiprogramok.hu Kép: Pixabay
2017. augusztus 11.

Augusztust a hullócsillagok hónapjának is tartják. Éppen ezért ezen a hétvégén is érdemes lesz sötétedés után felnézni az égre, hiszen a hónap 12. és 13. napján csodálatos égi jelenségekben lehet részünk.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. Ennek kapcsán hazánkban számos csillagnéző programot szerveznek a hétvégén, hogy semmiképp se maradjunk le a különleges, látványos jelenségről. Az Erdeiprogramok.hu 5+1 csillagleső programot ajánl, amit kár lenne kihagyni:

1.“Hullócsillag” túra a Zselici Csillagparkban – 2017. augusztus 11.
Egy zselici éjszakai túra során megismerkedhetünk Magyarország egyik legtisztább, fényszennyezéstől majdnem mentes csillagos égboltjával, a nyári csillagképekkel, leglátványosabb objektumokkal.

2. Esti programok a Pannon Csillagdában – 2017. augusztus 11. – 2017. augusztus 14.
Csillagász szakvezetésével meteorit bemutatóra várnak minden érdeklődőt a Pannon Csillagdába. Lehetőség lesz távcsöves észlelésre a csillagda obszervatóriumában, de planetáriumi filmvetítésen és éjszakai sétán is részt vehetünk.

3. Csillagles Budapesten – 2017. augusztus 11.
A szürkületkor induló túra során a Sas-hegy különleges flóráját és faunáját bemutatva láthatjuk a város fokozatosan kigyúló fényeit, illetve hogy miként burkolóznak fényárba Budapest híres épületei. A túra végén a kilátópontból csodáljuk a csillagokat és megfelelő időjárás esetén a Perseidák meteorraj is megjelenhet szemünk előtt.

4. Hullócsillag túra Gyótapusztán – 2017. augusztus 12.
A program középpontjában az éjszakai égbolt és természet megfigyelése, valamint a fényszennyezés hatásainak bemutatása áll. Ezúttal a rendkívül alacsony fényszennyezésű Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetbe várják a természetkedvelőket.

5. Meteorles és csillagászati bemutató Felsőtárkányban – 2017. augusztus 12.
Az augusztusi hullócsillagokat fényszennyezés-mentes természeti környezetben, kényelmes tábori ágyakról, távcsöves bemutató mellett tekinthetik meg az érdeklődők a Bükki Nemzeti Parkban.

+1 Meteorles a Hortobágyon – 2017. augusztus 12.
Vezetett túra során meglátogathatjuk a Tornyi-dombi szürkemarha gulyát, ezt követően pedig az egyik leglátványosabb nyári eseményt, a Perseidák meteorraj érkezését figyelhetjük meg, akár a gyepre, akár egy pokrócra leheveredve.

Következő adásunk
Budapest Főváros Kormányhivatala rádiós híradója
Ezt követő adásaink