Közigazgatás
Hogyan javította országunk imázsát a vizes vb?
OPH Kép: MTI/Koszticsák Szilárd
2017. augusztus 12.

Az eseményen meg tudtuk mutatni nemcsak a vizet mint értékünket, hanem olyan kulturális örökségeinket is mint a Parlament vagy a Budai Várnegyed. A helyszínválasztás tehát tökéletes volt, sokat meg tudtunk mutatni magunkból annak a világnak, amely addig viszonylag keveset tudott rólunk – mondta a Rádió Orientnek Perlaky-Papp József, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense, PR stratéga.

A vizes világbajnokság hatása kifejezetten jó hazánkra, országunk ismertségére nézve, hiszen

kis országként egy ilyen nagy esemény nélkül nehezen tudjuk megmutatni magunkat a világnak

– mondta Perlaky-Papp József. Mint arra a PR stratéga rámutatott, az országimázs építésnek vannak nagyon fontos tényezői: ilyen a turizmus és a kultúra. Elmondható, hogy a FINA során jól meg tudtuk mutatni magunkat a világnak, hiszen a víz mint érték, kiemelkedő szerepet tölt be Magyarország életében. „Fővárosunk híres a fürdőkultúrájáról, de sokak által kedvelt turisztikai célpont a Balaton is. Ilyen szempontból a vizes világbajnokság mint esemény, telitalálat” – emelte ki.

Ugyanakkor rámutatott, hogy bár nagyon fontos érték, önmagában egy őselemre mint a víz, nem lehet felépíteni egy eseményt. A helyszínek kiválasztása azonban arra adott lehetőséget, hogy megmutassuk kulturális örökségeinket, hiszen díszletként többek között ott volt a Parlament, a Budai Vár vagy a Vajdahunyad vára.

A megnyitó és a záró esemény témáira reagálva a szakember elmondta, bár vannak, akik éreztek némi történelmi hiányosságot, fontos azt látni, hogy mindent egyszerre nem tudunk megmutatni annak a világnak, aki addig oly keveset tudott rólunk. „Mivel nem tudnak rólunk sokat, kevesebbet is vártak, így

mindenki pozitívan csalódott és elégedetten távozott hazánkból”

– emelte ki a szakember.

A helyszínek kiválasztása mellett az országimázs építésben fontos szerepe van jelenlegi sportcsillagunknak, Hosszú Katinkának, akinek Iron Lady néven saját márkaneve is van, ráadásul kimagaslóan jól is szerepelt a vizes világbajnokságon. „Egy különleges sportsztárunk sikere emeli az ország imázsát is” – mutatott rá Perlaky-Papp József, hozzátéve, hogy időnként nagy szükség van az új arcokra, hiszen például Puskás öcsi nevét már egyre kevesebben ismerik.

„Mindig adjunk jobbat, így lehet fejlődni” – utalt a szakember a 2024-es rövidpályás világbajnokság hazai rendezésére. Bár mint elmondta, itt majd inkább az uszodán belüli arcunkat fogjuk tudni megmutatni, nem lesznek olyan látványos kulturális értékek a háttérben, mint a vizes vb-n, de már úgy fognak visszatérni az emberek, hogy van egy jó élményük a FINA 2017-es eseménye kapcsán.

Téma: Országimázs-építés és a vizes vb
Vendég: Perlaky-Papp József, a Metropolitan Egyetem docense, PR stratéga
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
00:30 Magyarország imázsa a vízes vb előtt
03:36 Az országmárkázás modelljei
07:17 A víz szerepe hazánkban
11:45 A megnyitó és a záróesemény értékelése
19:01 A FINA helye a sportesemények listáján
21:37 A sportban jók vagyunk: Hosszú Katinka mint márka
28:15 Szerepünk az EB-n
33:14 2024-ben rövidpályás bajnokságot szervezünk
Most adásban
Téma: Június 29-e a designe világnapja – Osvárt Judit kurátor, Design Hét Budapest; Németh Ádám közgazdász, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és Húnfalvi András designer, Dualscope okos diagnosztikai eszköz
Ezt követő adásaink