Közigazgatás
Folytatódik a pedagógusok béremelése
MTI Kép: Reuters/Fabrizio Bensch
2017. augusztus 29.

Átlagosan 3,4 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére szeptembertől - mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár szerint a béremelésre mintegy 21 milliárd forintot költenek a költségvetésből. Ez az alapbér emelkedését jelenti, és ezen felül nőnek a tanárok pótlékai is, összesen 10 milliárd forint értékben.

Az államtitkár korábban azt mondta, a 2013 óta tartó bérrendezés óta átlagosan 50 százalékkal bővült a pedagógusok illetménye, és erre a célra 350 milliárd forintot költött az állam. Hozzátette, 2013-ban egy 19 éve dolgozó, a pedagógus I. kategóriában lévő, főiskolai diplomával rendelkező tanárnak bruttó 149 ezer forint volt a bére, ez mára bruttó 274 ezer forintra nőtt. Egy pedagógus II. kategóriában lévő, főiskolai diplomával rendelkező tanárnak szintén 149 ezer forint volt a jövedelme, most 301 ezer forintot vihet haza.

MTI

Kitért arra is, az OECD statisztikái szerint

Magyarország az elsők között szerepel azon országok között, ahol a leginkább nőtt a pedagógusok bére,

ugyanakkor a diplomás átlagbérhez képest is kiemelkedő, annak 82 százalékán áll a járandóságuk. Az OECD-országok átlaga egyébként 80 százalék, vagyis ezt Magyarország meghaladta.

Kapcsolódó cikkek
Egyre többen készülnek tanárnak

Az osztatlan tanárképzésre különösen nagy volt az érdeklődés az elmúlt három-négy évben.

Teljesítmény alapján ösztönöznék a tanárokat?

A pedagógusok bérének egységes emelése jó döntés volt, ezen túl a teljesítmény alapján is ösztönöznék őket - mondta Solti Péter.

Rétvári: a tanárok 91 százaléka sikeresen vizsgázott

Összesen 39 924 pedagógus tett minősítő vizsgát, a vizsgák 91 százaléka sikeres volt.

Most adásban
Téma: A IV. Újbudai EgészségPART - idén is a családokért! – Simicskó István országgyűlési képviselő, kormánybiztos; Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáét felelős államtitkár, Emmi; Király Nóra Újbuda alpolgármestere és a FICSAK alapítója, Hoffmann Tamás Újbuda alpolgármestere
Ezt követő adásaink