Közigazgatás
Átfogó program indul a zártkerti ingatlanok megújításáért
MTI Kép: pixabay.com
2017. augusztus 30.

Átfogó program indul a zártkerti ingatlanok megújításáért, a programban 2 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásra lehet pályázni - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán.

A tárca már harmadik alkalommal hirdeti meg a zártkertek, elhagyott, elvadult gyümölcsösök, szőlőskertek megújítását támogató országos programját.

Az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként kezelt területek mezőgazdasági hasznosítását elősegítő átfogó infrastrukturális fejlesztésére az önkormányzatok vagy önkormányzati konzorciumok pályázhatnak,

projektenként mintegy 10 millió forint értékben, így a program eredményeképpen várhatóan mintegy 200 település jut fejlesztési forráshoz

- közölték.

A programban való részvételhez önerőre nincs szükség, a pénzből a zártkertekhez vezető utak járhatóvá tételét, a vízvételi és áramvételi lehetőségek biztosítását, valamint vadvédelmi kerítések telepítését lehet megvalósítani. A programot várhatóan az év végéig hirdetik meg.

A már három éve működő kísérleti zártkerti mintaprogramban a szakemberek azt tapasztalták, hogy az elhanyagolt zártkerti területeken célzott beavatkozással újraindulhat a zöldség- és gyümölcstermesztés - olvasható a közleményben.

Hozzátették, hogy Magyarországon mintegy 200 ezer hektárnyi területen több mint 1 millió zártkerti ingatlan található, ezek nagy része elvadult, főként kézimunkával művelhető, apróparcellás szőlő- és gyümölcsterület.

Következő adásunk
Budapest Főváros Kormányhivatala rádiós híradója
Ezt követő adásaink