Külföld
Újabb rakétakísérletet tervez Phenjan?
InfoRádió Kép: Reuters/Kim Hong-Ji
2017. szeptember 5.

„Észak-Korea könyörög a háborúért, Amerika nem akar háborút, de véges a türelme” – többek között ez hangzott el éjszaka az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ahol a tagállamoknak nem sikerült megállapodniuk az atomfegyverével fenyegetőző, sztálinista állam elleni újabb szankciókról – olvasható az InfoRádió honlapján.

„Akik Észak-Koreával kereskednek, azok bátorítják nukleáris ambícióit. Phenjan könyörög a háborúért” – mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsában Nikki Haley amerikai nagykövet, miközben találgatások szerint Észak-Korea újabb rakétakísérletekre készül.

Haley hozzátette, hogy az Egyesült Államok türelmes, de türelme „nem határtalan”. Sürgette, hogy a Biztonsági Tanács vezesse be a lehető legkeményebb szankciókat Észak-Koreával szemben, ám ebben a tagállamok nem tudtak megállapodni.

Azt is közölte, hogy „az Egyesült Államok minden egyes olyan országra odafigyel majd, amely kereskedik Észak-Koreával és ezzel segíti annak felelőtlen és veszélyes nukleáris terveit”. Ez a figyelmeztetés Kína és Oroszország mellett több tucat államnak, így Magyarországnak is szólhatott. A távol-keleti országba irányuló magyar export mindössze néhány ezer dollárra rúg.

Korábban a Trump-kormányzat azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a kereskedelmet minden olyan országgal, amely az észak-koreai rezsimmel üzletel. A legnagyobb kereskedelmi partner a Biztonsági Tanácsban vétójoggal bíró Kína. Peking Moszkvával együtt a válság békés rendezését sürgette.

„Kína soha nem engedi meg, hogy káosz és háború törjön ki a Koreai-félszigeten” – mondta Csieji Liu kínai ENSZ-nagykövet, aki arra sürgette szomszédját, hagyjon fel a „rossz lépésekkel, amelyek ellentétesek saját érdekeivel”. Az orosz ENSZ-nagykövet pedig azt hangoztatta, hogy szankciókkal nem lehet megoldani a helyzetet.

Az egyetlen komoly büntetőintézkedés, ami még kivethető a rezsimmel szemben, az az, hogy leállítják olajbehozatalát.

A diktatórikus állammal szemben 2006 óta már egy sor szankciót vezettek be ballisztikus rakéta-és atomfegyver-kísérletei miatt. Az északi fenyegetésre válaszul a dél-koreai fegyveres erők egy hadgyakorlat során az északiak kísérleti atomtelepei elleni szimulált támadást hajtottak végre. Dél-koreai hírszerzési illetékesek közben azt mondták, információik szerint Phenjan újabb rakétatesztre készül.

Kapcsolódó cikkek
Telefonon egyeztetett Dél-Koreával Putyin

Az orosz elnök Mun Dzse Innel az észak-koreai válságról tárgyalt.

Fokozódik az észak-koreai konfliktus

A koreai konfliktus kiszámíthatatlanabb tényezőjét nem Észak-Korea jelenti, hanem az Egyesült Államok jelenlegi vezetése – véli a szakértő.

A NATO és az EU is elítélte Phenjan kísérleti atomrobbantását

Határozottan elítélte a NATO és az Európai Unió az Észak-Koreában vasárnapra virradóra végrehajtott kísérleti atomrobbantást.

Most adásban
Téma: Június 29-e a designe világnapja – Osvárt Judit kurátor, Design Hét Budapest; Németh Ádám közgazdász, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és Húnfalvi András designer, Dualscope okos diagnosztikai eszköz