Kultúra
Kilenc ország filmjei versenyeznek Szolnokon
Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál Kép: Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál
2017. szeptember 7.

Nyolc európai ország mellett Kanadából is érkezik versenyfilm a IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválra. A szolnoki TISZApART moziban október 12-én kezdődő szemlére 200 nevezés érkezett, amelyek közül most először háromtagú, csak nőkből álló zsűri válogatott.

Immár negyvennyolc éve rendeznek Szolnokon filmes seregszemléket, ami egyben azt is jelenti, hogy a Tisza-parti város büszkélkedhet az ország legrégebben indult, és ma is működő filmfesztiváljával. Az 1969-ben indult és 1998 óta minden páros évben sorra kerülő képzőművészeti filmes programot a páratlan években a Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál váltja. Így idén már kilencedik alkalommal rendezik meg október 12. és 15. között, a szolnoki TISZApART moziban a Nemzetközi Tudományos Filmfesztivált.

Az idei versenyre májusig lehetett nevezni. Az összesen 200 pályázó anyagát az Aleksandra Jacków (Lengyelország), Tereza Adámková (Csehország) és Kóspál Ágnes (Magyarország) összetételű zsűri bírálta. Döntésük értelmében a IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál versenyprogramjába 8 magyar, 7 német, 2-2 cseh, lengyel, francia, portugál, illetve 1-1 olasz, kanadai és svéd alkotás került be. Mindezek mellett hat ország – Magyarország, Csehország, Portugália, Németország továbbá Belgium és Oroszország – nyolc alkotását az információs vetítéseken láthatja majd a fesztivál közönsége.

A IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál versenyfilmjeinek vetítése 2017. október 12-én, 13.00 órakor kezdődik a filmes seregszemléknek lassan negyedszázada otthont adó TISZApART moziban. Nem sokkal később a szolnoki filmfesztiválokhoz kapcsolódó kísérőrendezvények is elindulnak, amelyek közül kiemelkedik Kellermayer Miklós sejtkutató előadása „Az igazság Darwin életművében” címmel, illetve a filmszínház kávézójában szeptember 1-jén megnyílt Somogyi Márk „Mintatermészet” című kiállításának méltatása, amire Szemadam György festőművész, filmrendezőt kérték fel a szervezők. A IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál hivatalos megnyitója – a szignálfilm és a Gravitáció című szinopszis pályázat győzteseinek bemutatásával – aznap este fél nyolckor lesz Szolnokon.

Következő adásunk
Téma: A kormány közszolgálati politikájának irányai – Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink