Kultúra
Megnyitották a Müpában a Szerb Kultúra Hónapját
MTI
2017. szeptember 9.

Szerbia nemzetközi hírű néptánc- és népzenei együttese, a KOLO előadásával megkezdődött pénteken a Szerb Kultúra Hónapja a budapesti Müpában.

A Szerb Kultúra Hónapja jelentős rendezvény, amelyen különböző típusú programok reprezentálják majd méltóképpen a szerb kultúrát – mondta Vladan Vukosavljevic, a Szerb Köztársaság kulturális minisztere köszöntő beszédében. Kiemelte, hogy Szerbia és Magyarország együttműködése nagyon jó kulturális és politikai téren is. Mint mondta, Szerbiában tisztelik a magyar kultúrát, s úgy gondolja, hogy Magyarországon ugyanígy vélekednek a szerb kultúráról.

A világ civilizációjának történelmében a politika zajt csap, s efölött hallatszik a kultúra zenéje, amelyet hallanunk és támogatnunk kell – idézte fel a miniszter, hozzátéve: a következő egy hónapban sokat fogjuk hallani a kultúra énekét.

Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi évtizedek magyar–szerb kapcsolatainak a legpozitívabb időszakát éljük. Köszönhető ez a két országban élő nemzetiségeknek, valamint az egyházi vezetőknek és a kulturális kapcsolatoknak – mutatott rá.

A Szerb Kultúra Hónapja programjait jó lenne megmutatni Európa olyan vezetőinek, akik nem értik még a különböző nemzetiségek megmaradásának fontosságát külön-külön, de egymást tisztelve és szeretve – hangsúlyozta, hozzáfűzve: a következő egy hónap is a két nemzet közötti kapcsolatot, barátságot mutatja, vállalva, hogy egymásra utalva, egymásra odafigyelve, békességben tudunk élni.

A Szerb Kultúra Hónapját hagyományosan a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ szervezi partnereivel immár nyolcadik alkalommal. A magyarországi szerb kultúrát és művészetet bemutató programsorozaton Magyarország egész területén különböző programokkal várják az érdeklődőket.

A Müpában pénteken a hagyomány energiája címmel előadást tartott a KOLO együttes, amely mintegy hetven éve őrzi és ápolja magas szinten a zene, a tánc és a szokások bemutatásával Szerbia, valamint a régió népi hagyományait. Jellegzetes előadásmódjához, melyet a vizuális és a zenei elemek összhangja jellemez, neves koreográfusok, zeneszerzők, zenekutatók, néprajztudósok és táncművészek munkája vezetett. A KOLO művészei tánctechnikájukkal, az általuk előadott énekkel, zenével és viseleteik gazdagságával világszerte elvarázsolták a közönséget.

Következő adásunk
Budapest Főváros Kormányhivatala rádiós híradója
Ezt követő adásaink