Közigazgatás
Több száz éves magyar prédikációszöveget mutattak be
OPH Kép: OPH
2017. szeptember 11.

Egy mintegy 350 éves magyar nyelvű protestáns prédikációszöveget és könyörgést, valamint a vele egykorú német nyelvű gyűjteményes kötetet mutattak be sajtótájékoztató keretében hétfőn a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában (MNL). Az 1400 oldalas gyűjtemény és kézirat magánadományként az Egyesült Államokból érkezett Magyarországra a Mikes Kelemen-program keretében.

Szilágy Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár az eseményen emlékeztetett: a 2013-ban elindított Mikes Kelemen-program célja az értékmentés, a diaszpórában fellelhető magyar vonatkozású tárgyi hagyatékok összegyűjtése és hazahozatala. Amennyiben a Magyarországra szállításuk nem lehetséges, akkor is végrehajtják lajstromozásukat. A politikus ismertette, hogy 2014 óta mintegy 300 köbméter dokumentum, 300 ezer kötet érkezett haza. Kitért arra is, hogy az értékek egyedi része a tervezett emigrációs és diaszpóraközpont anyagát fogja képezni, míg a több példányban hazaérkező könyveket a határon túli magyar iskoláknak ajánlják ki.

OPH

A helyettes államtitkár a programról elmondta még, hogy az eddig az amerikai és ausztráliai diaszpórában folytatott gyűjtést novembertől kiterjesztik Nyugat-Európára is. Felhívta a figyelmet, hogy az idei

Mikes Kelemen-program kutatói helyeire még szeptember 15-ig lehet pályázni.


A kiemelt történeti jelentőségű anyagról Szilágy Péter elmondta, hogy a teljes restaurálásra szoruló kötetet konténerben, míg az értékes kéziratot személyesen szállították Budapestre. Hozzátette: az adományozó a régóta az Egyesült Államokban élő Horváth Béla Zoltán, akitől az adományt a Mikes Kelemen-ösztöndíjas Maczelka Árpád szerezte meg.

OPH

A merített papírra jegyzett magyar nyelvű kézirattöredékről, és a különböző prédikációkat, példázatokat és könyörgéseket tartalmazó, csonka állapotban fennmaradt 1400 oldalas német nyelvű gyűjteményről a Magyar Nemzeti Levéltár kutatója, Arany Krisztina főlevéltáros elmondta: a német kötet a korban népszerű munkának számított, szerzője Johann Jakob Otho evangélikus lelkipásztor és teológus volt. A magyar nyelvű kézirat szövege prédikációszövegre és könyörgésre tagolható, és a húsvéti ünnepkörhöz köthető. A szövegből kiderül, hogy

a prédikáció 1655. március 9-én hangzott el a mai Mosonmagyaróváron.

Szendi Dávid pályakezdő prédikátor beszédében Komáromi Ábrahám István óvári lelkész egy korábbi prédikációszövegét használta fel. A szöveg egyik érdekességeként a szakember kiemelte, hogy a prédikáció a monofizita eutichiánus eretnekség ellen szólt. Ez az irányzat eddig csak egy két évtizeddel későbbi erdélyi örmény közösségből volt ismert.

A kötetet az MNL Bécsi kapu téri épületében fogják kiállítani, a prédikációszöveg októbertől Mosonmagyaróváron lesz kiállítva.

OPH

Szabó Csaba, az eseménynek otthont adó az MNL főigazgatója a levéltár szerepéről szólva elmondta, hogy intézményének legfontosabb hivatása az értékmentés a jövő nemzedékek számára. Úgy fogalmazott, hogy az intézményének mindaddig szerepe és feladata lesz, "amíg élnek magyar emberek". A főigazgató felhívta a figyelmet, hogy a Mikes Kelemen program keretében felfedezett kézirat történelmi kontextusát a Hungaricana közgyűjteményi portál segítségével sikerült feltárni a Reformáció évében. A Hungaricana portálról elmondta, hogy

az európai szinten is egyedülálló kezdeményezés, jelenleg már mintegy 200 köz- és magángyűjtemény 30 millió dokumentumát teszi hozzáférhetővé digitálisan, ingyenesen mindenki számára.

OPH


A sajtótájékoztatón jelenlévő Hafenscher Károly evangélikus lelkész, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa a bemutatott kézirat kapcsán a prédikáció műfajának maradandóságáról beszélt. Mint fogalmazott: most látszik, hogy az adott XVII. századi helyzetben elmondott aktuális beszéd milyen nagy kincs a XXI. század számára. A miniszteri biztos kitért a kormány által létrehozott emlékbizottság és az MNL közötti példaértékű együttműködésre is.

Kapcsolódó cikkek
Felébresztené a városokat a Reformáció Emlékbizottság

Ébreszd fel a városod! címmel városkommunikációs pályázat indul a reformáció 500. évfordulója alkalmából.

Újabb magyar közösségekre bukkantak Argentínában

Három argentin tartomány magyar gyökerekkel rendelkező lakosságát térképezték fel a Mikes Kelemen Programban.

Útnak indultak a Petőfi- és Kőrösi-programosok

127 frissen felkészített ösztöndíjas kezdte meg munkáját a világ számos országában.

Következő adásunk
Téma: Lezárult a Kőrösi Csoma- és a Petőfi-program 2017/2018-as szakasza – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink