Belföld
Czibere: a kormány elkötelezett a tanodák működtetése mellett
MTI Kép: Pixabay
2017. szeptember 11.

A kormány elkötelezett a tanodák működtetése mellett, az idén már 275 tanoda kezdi meg a tanévet országszerte - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn a Hajdú-Bihar megyei Sápon, a helyi tanoda tanévnyitó ünnepségén.

Czibere Károly kiemelte, tudatos, folyamatos fejlesztés eredménye az, hogy a korábbi 178-ról 275-re nőtt a tanodák száma.

"Minden eszközzel azon vagyunk, hogy fejlesszük ezt a szolgáltatást, hogy megtörjük azt a gondolkodást, hogy a hátrányos helyzet eleve elrendel sorsokat" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, a tanulók a bizonyítékai annak, hogy van esély kitörni a hátrányos helyzetből, van esély a hátrányok kompenzálására, a tehetség kibontakozására.
Szólt arról, hogy befogadó és méltányos neveléssel lehet biztosítani azokat az alapokat, amelyekre a későbbiekben lehet építkezni, ez pedig befektetés a jövőbe.

Elmondta,

a tanodák működtetésére az idén 7,5 milliárd forint áll rendelkezésre, míg a szakmai munkára 4 milliárd forint.

Beszámolt arról, hogy az alsó tagozatot is sikerült bevonni a tanodai programba, a korábbi években csak a felső tagozatosok számára nyílt a részvételre lehetőség.

Forrás: Pixabay.com

Czibere Károly közölte, 2019. január 1-jétől hazai költségvetési forrásból fogják folytatni a tanodai munkát, ezzel is bizonyítva azt, hogy a kormány elkötelezett a tanodák működtetése mellett.

Vitányi István (Fidesz) országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a bihari térség halmozottan hátrányos helyzetének megszüntetése szellemi vonalon nehezebb és hosszabb időt vesz igénybe. A tanodák ennek leküzdésére jöttek létre, eredményes működésük és hasznosságuk vitathatatlan - jelentette ki.

Tóthné Egri Erzsébet, a most folyó sápi tanodai program projektmenedzsere ismertetett egy korábban - 2009 és 2011 között - lezajlott programot, amelyben harminc tanuló vett részt; közülük kilencen érettségiztek, tizenhárman szakmát szereztek, négyen pedig jelenleg is tanulnak.

Az idén kezdődött helyi tanodai programra 18 millió forintot nyertek el, amit a tanoda működtetésére fordítanak. A helyiséget az önkormányzat biztosítja.

Az esélyegyenlőség biztosítása mellett a program célja, hogy visszaszorítsák a lemorzsolódást 30 felső tagozatos diák esetében - mondta.

Kapcsolódó cikkek
A tanodák hosszú távú fenntarthatóságáról tárgyaltak

Lezajlott a Tanoda munkacsoport első ülése, amelyben jelenleg egy 10 lépésből álló javaslaton dolgoznak.

Háromszor több a tanoda

Míg 2010 előtt 60 tanoda volt Magyarországon, addig ma már 270 van, és a finanszírozásuk biztosított – mondta Balog Zoltán.

Most adásban
Téma: Június 29-e a designe világnapja – Osvárt Judit kurátor, Design Hét Budapest; Németh Ádám közgazdász, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és Húnfalvi András designer, Dualscope okos diagnosztikai eszköz