Gazdaság
Egyre népszerűbb a bankkártyás fizetés
Kép: Pixabay
2017. szeptember 11.

A lakossági bankkártyás tranzakciók száma az idén 33 százalékkal nőtt éves szinten, a kártyás forgalom pedig 34 százalékkal, 150 milliárd forint fölé emelkedett a K&H adatai szerint.

Robbanás történt a bankkártyás piacon: a K&H lakossági ügyfelei körében látványosan nőtt a kártyás fizetések száma és az ehhez kapcsolódó forgalom. Az idei év első öt hónapjában a K&H lakossági ügyfelei 21,7 millió tranzakciót hajtottak végre, ez a múlt év azonos időszakához képest 33 százalékos növekedést jelent.

A kártyás forgalom az említett időszakban meghaladta a 150 milliárd forintot, ez pedig 34 százalékos emelkedést jelent éves szinten.

Még látványosabb a növekedés kétéves távlatban: 2015 első öt hónapjához képest a lakossági kártyás tranzakciók száma 75 százalékkal, a forgalom pedig 84 százalékkal emelkedett.

Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítés igazgatója közölte: „A készpénzmentes megoldások, ezen belül a bankkártyás és különböző elektronikus fizetési megoldások népszerűsége világszerte és Magyarországon is dinamikusan nő. Az egy bankkártyás vásárlási tranzakcióra jutó átlagos költés 6931 forint volt az idén, ez éves szinten minimális emelkedést jelent, de a 2015-ös szinthez képest öt százalékos növekedésnek felel meg”.

A kormány támogatja a POS-terminálok telepítését

A szakember hozzátette: évekkel ezelőtt még jellemző volt, hogy fizetésnapon ügyfeleink elsétáltak ATM-jeinkhez és fizetésük nagy részét készpénzben felvették, majd elsétáltak a postahivatalba és a frissen felvett készpénzzel fizették be sárgacsekkjeiket. Ma már fordulni látjuk a trendet, egyre több olyan ügyfelünk van, aki ma már bátran és tudatosan használja a bankkártyáját. Ráadásul a kormány további összeggel támogatja a POS-terminálok telepítését, aminek köszönhetően egyre több helyen válik elérhetővé a kártyás fizetés.

Kapcsolódó cikkek
Tovább ösztönözné a bankkártyás fizetést a kormány 

Folytatja a kormány a bankkártya-elfogadóhelyek számának bővítését célzó programját.

30 200 darab új bankkártya-elfogadóhely létesül

Csaknem 30 százalékkal növeli hét bank a bankkártya-terminálok számát.

Egyre többet vásárolunk kártyával

Egyre többet használja vásárlásra bankkártyáit a lakosság, miközben többségbe kerültek az érintéses tranzakciók is.

Most adásban
Téma: Folytatódik Budapest egyik legnagyobb lakótelepi főutcájának megújítása – Kovács Róbert polgármester
Ezt követő adásaink