Belföld
Görögkatolikus templomot szenteltek Szikszón
EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság/OPH Kép: EMMI
2017. szeptember 11.

Szeptember 9-én szentelték fel Szikszó új, modern és impozáns görögkatolikus templomát. Az Istenszülő születésének tiszteletére szentelt templom szentelési liturgiáját Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye metropolita érseke, Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke és Szócska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója végezte - tudatta közleményben a Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság.

A közlemény szerint a templom alapkövét 2004-ben rakták le. Hosszú tervezői folyamat és egyeztetés után a munkálatok 2010-ben vettek újabb lendületet. Az évek alatt számos nagylelkű felajánlás, kormány- és önkormányzati támogatás, valamint egyházmegyei források tették lehetővé a bizánci stílusú, centrális elhelyezkedésű templom elkészültét, mely a hagyományoknak megfelelően hármas tagolódású, Bodonyi Csaba tervei alapján épült. Mint írják, az előtér nagyobbik része közösségi célokat szolgál majd, de ez a rész bekapcsolható a templomtérbe is, nagyobb események alkalmával. Másik oldalán a keresztelőmedence, a gyóntatófülke és a kórusfeljárat kapott helyett. A templomhajóban 110 főre tervezett padozat, és egy 40 főre tervezett kórus található, a jelenleg rendszeresen templomba járók számához méretezve. A szentély részében az oltár, a sekrestye és egy előkészületi tér található.

Fülöp Attila helyettes államtitkár az új közösségi tér közepén elmondott ünnepi köszöntőjében a hagyományokhoz való ragaszkodás fontosságát emelte ki, valamint a szikszói közösség erejét, és ezen túlmutatva az egyházak közösségszervező munkáját méltatta.

Leskó János, a képviselőtestület elnökhelyettese köszönetet mondott mindazoknak, akik a templom épülését jó szándékokkal segítették elő, hálával említette a görögkatolikus és más felekezethez tartozó hívek anyagi támogatásait is.

A liturgián közreműködött a Szent Efrém Férfikar. Az új templom és megújuló közösség további életére kérték az Istenszülő közbenjárását a sajópálfalai kegytemplomból gyalog érkezett zarándokok - olvasható a tájékoztatásban.

Most adásban
Téma: Június 29-e a designe világnapja – Osvárt Judit kurátor, Design Hét Budapest; Németh Ádám közgazdász, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és Húnfalvi András designer, Dualscope okos diagnosztikai eszköz