Közigazgatás
Hogyan szűrhetők ki a túlsúlyos járművek az utakról?
OPH Kép: nif.hu
2017. szeptember 11.

Nagy ütemben zajlik az országos tengelysúlyhálózat kiépítése, amely összességében nagyobb biztonságot eredményezhet az utakon, hiszen azáltal, hogy a forgalomból kiszűri a túlsúlyos járműveket, védi az útburkolatot – mondta a Rádió Orientnek Nagyné Szilágyi Zsófia, a fővárosi kormányhivatal Metrológiai és Műszaki Főosztályának vezetője.

Mivel foglalkozik a metrológia?

A metrológia a mérés tudománya, amelyre már az ókorban is nagy volt az igény. Feladata a mérések pontosságának növelése és egységességük biztosítása. Mint arra a főosztályvezető rámutatott, egy ország gazdasági versenyképességének szempontjából nagyon fontos, hogy milyen mérőeszközökkel rendelkezik, éppen ezért valamennyi államban létezik a metrológiával foglalkozó intézet, amely a mértékegységek alapegységeit fenntartja és az adott etalonok között összehasonlításokat lát el.

Mi az etalon?

„Olyan mérőeszköz, amely egy mennyiség egységét, illetve egy vagy több ismert értékét definiálja, megvalósítja vagy reprodukálja és mindez referenciaként szolgál” – mondta Nagyné Szilágyi Zsófia. Hozzátette: főosztályuk 22 nemzeti etalont tart fenn, ezek között vannak a jól ismert SI mértékegység alapjai.

„Állami feladatként látjuk el ezeknek a fenntartását és a hozzájuk kapcsolódó mérőeszközökkel együtt azok nemzetközi összehasonlítását” – ismertette a főosztályvezető. Kiemelte:

országunk gazdasági versenyképességét nagymértékben befolyásolja, hogy jó mérési képességekkel rendelkezzünk,

s ezen a területen jól is állunk. Mint mondta, jelenleg 400 mérési képességünk van a nemzetközi adatbázisban fenntartva, ami egy nagyobb országénak felel meg.

Zajlik az országos tengelysúlyhálózat kiépítése

Jelenlegi feladataik közül kiemelte a túlsúlyos gépjárművek kiszűrésére irányuló program megvalósítását, amelynek kidolgozásában a főosztály fontos szerepet játszott. Kiemelte: a projekt fő célja, hogy ezáltal védjék az útburkolatot és növeljék a közlekedés biztonságát. „A telepítésre kerülő mérőberendezések típusvizsgálatát és a helyszíni méréseket elvégeztük, ezen kívül kidolgoztuk ezek hitelesítési módszerét, majd azok elvégzésére felkészítettük a megyei kormányhivatalokat” – zárta szavait Nagyné Szilágyi Zsófia.

Téma: Mivel foglalkozik a metrológia?
Vendég: Nagyné Szilágyi Zsófia főosztályvezető, Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály
A műsort vezeti: Óvári Enikő
00:29 A főosztály létrejötte
02:23 A metrológia fogalma
03:32 A Mechanikai Mérések Osztálya
04:23 Mi az etalon?
06:47 A kalibrálás folyamata
07:21 A hitelesítés fogalma
09:34 Szakmai feladatok
11:22 Pénztágépek és pénznyerő automaták
17:08 Gyakorlati példák
Most adásban
Téma: Sikeres évet zárt a Kőbányai Zenei Stúdió – Póka Egon Benedek igazgató, Kőbányai Zenei Stúdió
Ezt követő adásaink