Életmód
Orbán: mindenkinek joga van az egészséghez
MTI Kép: MTI
2017. szeptember 11.

A magyar alkotmányban is benne van hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottsága négynapos ülésének nyitónapján tartott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten.

Orbán Viktor megnyitóbeszédében kifejezte Magyarország tiszteletét és nagyrabecsülését a szervezet iránt, kiemelve, hogy a WHO egy globális szervezet.

Mint mondta: a világ vitáinak középpontjában ma a nemzetállamok és a globalizmus vitája áll. A globális renddel szemben erős kritikákat hallani, lázadásokat is tapasztalunk, sok globális szervezet él át nehéz napokat. Eközben a globális intézmények bírálata közepette soha egy bíráló hangot sem lehet hallani a WHO kapcsán, mindenki belátja, hogy egy olyan szervezetről van szó, amelyre mindig szükség van minden körülmények között – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: a magyarok is vita középpontjában állnak, hiszen meg kell védeni a szabadságunkat a birodalmi törekvésekkel szemben, de ez az álláspont nem a globális intézmények szükségessége tagadásának talaján áll, hanem összehangolná a nemzetek feletti szinten a nemzeti szuverenitással.

Nagy gond a népességfogyás

A magyar alkotmányban is benne van hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez,

Magyarország elkötelezett tagja a WHO szervezetének

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

A népességfogyás nagy probléma Európa számára; több megoldás is született, van, aki migrációval próbálja megoldani, és vannak országok – a nemzetállamok – amelyek betelepítés helyett a családpolitika megerősítésével válaszolnának erre a kihívásra – állapította meg a kormányfő.

Ha nincs munka, nincs jövőkép sem

Orbán Viktor azt mondta: Magyarországon ma három akcióterv fut, melyek élénk nemzetközi érdeklődést váltottak ki, új megközelítéseket alkalmaztak és az érintett érdekcsoportok között új egyensúly igényének megfogalmazásával születtek meg.

Az első ilyen a munkanélküliség felszámolását tűzte ki célul. Ha ugyanis nincs munka, nincs önbecsülés, jövőkép és gyermekvállalás sem – fogalmazott a miniszterelnök. Elmondta: két év alatt a 12 százalékos munkanélküliségi arányt 4 százalék közelébe csökkentették.

A második akcióterv a demográfiai, amely a népességcsökkenés lassítását, megállítását és a népesség növelését tűzte ki célul.

Hat évvel ezelőtt 1,25 százalék volt a teljes termékenységi arányszám, a hat év alatt ez a szám 1,49-re emelkedett, az akcióterv célja pedig az, hogy a teljes arányszám 2,1 százalék legyen, vagyis, hogy a nemzeti közösség biológiai értelemben reprodukálja saját magát – fogalmazott.

A középpontban a demográfia-politika

A magyar gazdaság középpontjában a demográfia-politika áll; a harmadik akcióterv a népegészségügyi akcióterv, mely három résztervet és csatát tartalmaz – húzta alá Orbán Viktor. Hozzátette:

az első helyen a dohányzás ellen folytatott küzdelem áll;

2010-ben világelsők voltunk a tüdőrákos megbetegedésekben, ennek 90 százalékban a dohányzás az oka. 2012-től Magyarországon tilos a dohányzás több zárt és nyílt térben és radikálisan átalakították a teljes magyar dohánykereskedelmet. Ennek már van eredménye, ugyanis a 2014-es adatok szerint 2012-2013 között 28-ról 19 százalékra csökkent a rendszeresen dohányzók száma – magyarázta Orbán Viktor.

Közölte:

a második csata az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása ellen vívott csata,

melynek keretében megadóztatták a magas cukor- és sótartalmú, valamint más egészségkárosító összetevőktől hemzsegő élelmiszereket. A chipsadóból befolyt összeg megközelíti a félmilliárd eurót – tette hozzá, majd rátért a közétkeztetés reformjára is, melyről azt mondta: ennek célja a gyermekek egészséges étkeztetése.

Sportnagyhatalom vagyunk

Elmondta, hogy a magyar fiatalok életének része lett a sport. Magyarország sportnagyhatalom az élsport és az olimpiai aranyérmek számát tekintve. Emellett

a kormány bevezette a mindennapos kötelező testnevelést is

– fűzte hozzá, kiemelve, hogy a következő feladat a daganatos megbetegedések okozta halálesetek témája lesz, mely itthon kiemelt népegészségügyi probléma.

Évente 33 ezer olyan haláleset történik, melyet rosszindulatú daganat okoz – szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve, hogy mindezek mellett kiépítettek egy szűrővizsgálati rendszert, és maga is érdeklődéssel várja az első visszajelzéseket.

Következő adásunk
Budapest Főváros Kormányhivatala rádiós híradója
Ezt követő adásaink