Gazdaság
További támogatást kap a tejágazat
kormany.hu/FM Kép: Pixabay
2017. szeptember 11.

A tejtermelőknek nyújtott kivételes alkalmazkodási támogatás keretében kifizetett 6 milliárd forint része annak az intézkedés sorozatnak, amelyet a kormány az elmúlt két évben hajtott végre a tejpiaci válsághelyzet kezelése érdekében.

A 2015. évi orosz embargó bevezetése rendkívüli piaci zavarokat idézett elő az európai agrárpiacokon, különösen a tej és tejtermékek piacán. A tagállamok kérésére az Európai Bizottság több válságkezelő intézkedést is megvalósított, amelyek között 2016-ban egy 500 millió eurós rendkívüli tejtámogatás is szerepelt. Ebből a keretből Magyarország 3 milliárd forinttal részesült, amely a nemzeti kiegészítéssel, valamint a hozzá kapcsolódó csekély összegű támogatással 9,0 milliárd forintot jelentett az ágazat részére.

Mivel a válságintézkedések nem hozták meg a kívánt eredményt, a rendkívüli tejtámogatást követően az Európai Bizottság 2016 nyarán döntött egy újabb 350 millió eurós támogatási konstrukcióról, amelyből Magyarország – arányosan kiemelkedő mértékben – 9,5 millió euró (mintegy 3 milliárd forint) összegben részesült. A kormány – élve a 100%-os nemzeti kiegészítés lehetőségével – további 3 milliárd forint forrást biztosított. A kivételes alkalmazkodási támogatás jelentőségét növeli, hogy nem kapcsolódik semmilyen termelés, vagy állomány csökkentési programhoz, hanem a tejtermelés szinten tartását teszi lehetővé.

1.261 tejtermelő összesen mintegy 160.000 tejhasznú tehénre nyújtott be kifizetési kérelmet, ami a jelenlegi szarvasmarha állomány mintegy háromnegyed részét érinti. A kifizetéseket a Magyar Államkincstár az uniós jogszabályban előírt határidőnél csaknem egy hónappal korábban teljesítette.

Kapcsolódó cikkek
Hatmilliárd forintot kaptak a tejtermelők

Közel hatmilliárd forint támogatásban részesültek a hazai tejtermelő gazdaságok – közölte a Magyar Államkincstár.

Tejipari szakmai napokat tart a NAK

Joghurt, kefir, túró, gomolya előállítása témákban szervez ingyenes tejipari szakmai napokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Kevés tejet fogyasztanak a magyar gyerekek

Feleannyi tejterméket fogyasztanak a magyar gyerekek, mint amennyire szükségük lenne.

Több mint 50 milliárd jut a tejtermelőknek

55,2 milliárd forinttal támogatja a Miniszterelnökség a tejtermelőket a Vidékfejlesztési Program keretében.

Tejipari vállalat hoz munkahelyteremtő beruházást hazánkba 

A holland FrieslandCampina regionális pénzügyi szolgáltató központot hoz Magyarországra.

Következő adásunk
Téma: Lezárult a Kőrösi Csoma- és a Petőfi-program 2017/2018-as szakasza – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink