Kultúra
Harcos nők is küzdöttek a viking pajzsfalban
MTI/OPH Kép: http://vikings.wikia.com
2017. szeptember 12.

Először bizonyították svéd genetikusok DNS-vizsgálattal, hogy nők is voltak a viking harcosok között ‒ írta a American Journal of Physical Anthropology című szaklap tanulmánya alapján a Phys.org.

A svédországi Birka városban az 1880-as években bukkantak egy 10. századból származó viking sírra. Az ott talált emberi maradványokat elemezték a Stockholmi Egyetem és az Uppsalai Egyetem tudósai.


A sírban egy karddal, pajzsokkal, nyilakkal és két lóval körülvett harcos maradványai feküdtek. Egy komplett stratégiai társasjátékot is feltártak a gödörben.
A csontváz egyes morfológiai jegyei régóta arra utalnak, hogy a harcos nő volt, ám mégis azt feltételezték, hogy férfit temettek el Birkában.
Az új kutatás során genetikusok, archeogenetikosok és régészek együttműködésével oldották meg a rejtélyt. A csontokból kivont DNS alapján a néhai harcosnak két X kromoszómája volt, ám egyetlen Y kromoszómával sem rendelkezett.


Ez az első hivatalos és genetikai bizonyítéka annak, hogy létezett női viking harcos

közölte Mattias Jakobson, az Uppsalai Egyetem szervezetbiológiai tanszékének munkatársa.

Evald Hansen illusztrációja a sír Bj 581 eredeti tervén alapul
(Stolpe, 1889)
Uppsala Universitet


A táblával és figurákkal feltárt játékkészlet azt bizonyítja, hogy a nő magas rangú tiszt lehetett: taktikát, stratégiát dolgozott ki, csapatokat vezetett csatákba a kutatók szerint.


Nem a regék valkürjeinek egyikét fedeztük fel, hanem egy valódi hadvezért, aki történetesen nő volt

magyarázta Charlotte Hedenstierna-Jonson, a Stockhomi Egyetem tudósa, a kutatás vezetője.


Az írott források időnként említést tesznek női harcosokról, ám most tudtuk először bebizonyítani, hogy valóban léteztek

jegyezte meg Neil Price, az Uppsalai Egyetem régésze.

Érdekesség:

A leghíresebb harcosnő, akit a fennmaradt források név szerint is említenek, Lagertha volt. Történetét Saxo Grammaticus Gesta Danoruma, a dánok XII. századból ránk maradt krónikája őrzi. A történet szerint a VIII. században Frø, Svédország királya megszállta Norvégiát és megölte a norvég Siward királyt, majd a halott uralkodó családjának női tagjait nyilvános büntetéssel sújtotta. A nagy nevű dán harcos, Ragnar Lothbrok ekkor egy sereggel érkezett, hogy megbosszulja nagyapját, Siwardot. A krónika szerint sok nő, akinek Frø elrendelte a bántalmazását, férfi ruhát öltött, és Ragnar oldalán harcolt. Az egyik kulcsfontosságú szereplője Ragnar győzelmének Lagertha volt. Saxo beszámolója szerint Lagertha képzett harcos volt, aki férfiakat megszégyenítő bátorsággal harcolt az első sorban. Társai csodálták, főleg amikor vállát verdeső hosszú haja elárulta kilétét.

Katheryn Winnick színésznő mint Lagertha a History Channel Vikingek című
sorozatában
http://vikings.wikia.com

Lagertha nevét Saxo latinizálta, feltehetőleg a régi skandináv Hlaðgerðr (Hladgerd) névből származik. Az angol nyelvű források gyakran fordították Lagerthának, de megtaláljuk Ladgertha, Ladgerda és más, hasonló neveken is a skandináv irodalomban. A harcos pajzsszűz később Lothbrok felesége lett: társa harcban és uralkodásban. A Gesta Danonum Lagertha Lothbrokot Thorgerd skandináv mítoszhős földi tükröződésének tartja (vagy egy és ugyanazon személynek).

Lagertha jelentős alakja a viking legendáriumnak,
Thorgerd skandináv mítoszhőssel azonosítják. llusztráció: Jenny Nyström (1895)
Wikimedia Commons

Most adásban
Téma: Június 29-e a designe világnapja – Osvárt Judit kurátor, Design Hét Budapest; Németh Ádám közgazdász, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és Húnfalvi András designer, Dualscope okos diagnosztikai eszköz