Külföld
A cseh államfő ismét elutasította a menekültek befogadását
MTI Kép: pixabay
2017. szeptember 12.

Milos Zeman cseh államfő kedden Prágában ismételten elutasította az illegális bevándorlók csehországi befogadását. Frank-Walter Steinmeier német elnökkel folytatott tárgyalásai után Zeman újságíróknak kijelentette, hogy a befogadás helyett segítséget kell nyújtani azoknak az államoknak, ahonnan a migránsok származnak.


A német államfő szintén fontosnak nevezte a származási országoknak nyújtandó segítséget, viszont leszögezte, hogy az európai uniós tagállamoknak tiszteletben kellene tartaniuk az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntését.

Az Európai Bíróság a múlt héten utasította el Magyarország és Szlovákia beadványát a 120 ezer migráns kötelező kvóták szerinti elosztása ügyében.

Milos Zeman szerint Csehországnak abban az esetben is el kellene utasítania a migránsok befogadását, ha azért pénzt kapna az európai intézményektől.

"Erős kétségeim vannak afelől, hogy kultúrájuk - természetesen a muzulmán migránsokra gondolok - összeegyeztethető az európai kultúrával"

- hangsúlyozta a cseh köztársasági elnök.

Zeman visszautasította és alaptalannak minősítette azokat a vádakat, miszerint Csehország a menekültügyben nem lenne eléggé szolidáris a többi európai országgal. Rámutatott: Prága ott nyújt segítséget, ahol arra a leginkább szükség van, a migránsok származási országaiban.

"Steinmeier elnök úrnak elmondtam: el tudom képzelni az európai államok nagyon hatékony segítségét azokban az országokban, amelyekből a migránsok származnak, legyen az az áramszolgáltatás, az ivóvíz, az iskolák, a kórházak terén vagy más területeken" fejtette ki a cseh államfő. Megjegyezte: ezeknek az embereknek a távozása veszteséget jelent a származási országok számára is.

"A segítségnyújtás helyes, ezt Németországban is hangoztatom. Az embereknek okot kell szolgáltatnunk arra, hogy országukban maradjanak" mondta Frank-Walter Steinmeier. Egyetértett azzal, hogy ezeknek az embereknek a saját országukban kellene maradniuk, s annak fejlődését kellene elősegíteniük.

A német államfő ugyanakkor felszólította az uniós országokat, hogy tartsák tiszteletben az Európai Bíróság döntéseit. "Ami az Európai Bíróság döntéseit illeti, elfogadhatatlan, hogy azokat csak akkor fogadjuk el, ha az nekünk megfelel" szögezte le.

Kapcsolódó cikkek
Jön a felső határ nélküli kvóta?

Bakondi György szerint ezentúl egy felső határ nélküli automatizmus szerint is eloszthatják a migránsokat az uniós tagállamok között.

Szijjártó: az Európai Bíróság döntése nem kötelezi Magyarországot

A miniszter hangsúlyozta: továbbra is elutasítják az illegális bevándorlást, és nemet mondanak a kötelező betelepítési kvótára.

Lázár: a kvótadöntés egy diktátum

A jogvita ennek kapcsán kevésbé érdekes, sokkal fontosabb az ítélet üzenete – mondta a miniszter a  a 97. Kormányinfón.

Az Európai Bíróság elutasította kvótaperben a magyar keresetet

„A bíróság teljes egészében elutasítja a Szlovákia és Magyarország által előterjesztett kereseteket.”

Nem enged a magyar kormány kvótaügyben

Ha a magyar álláspont nyer, vége a brüsszeli kvótahatározatnak.

Most adásban
Téma: Június 29-e a designe világnapja – Osvárt Judit kurátor, Design Hét Budapest; Németh Ádám közgazdász, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és Húnfalvi András designer, Dualscope okos diagnosztikai eszköz