Közigazgatás
A régió egészségügyi minisztereivel tárgyalt Balog Zoltán
Emmi Kép: Bartos Gyula/EMMI
2017. szeptember 12.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális bizottságának 67., Budapesten tartott ülésén kétoldalú tárgyalásokat folytatott a szervezet főigazgatójával, Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszszal, valamint a lengyel, a román és a szlovák egészségügyi miniszterekkel.

Bemutatkozó tárgyalásán a WHO vezetője méltatta Magyarország kormányának eredményeit a népegészségügy területén, melyek közül kiemelte a dohányzás visszaszorítása, az egészséges közétkeztetés, továbbá a mindennapos testnevelés területén tett erőfeszítéseket.

A magyar tárcavezető hangsúlyozta a világszervezet és a magyar kormány közötti hosszú távú együttműködés fontosságát, s köszönetet mondott a főigazgatónak, hogy 53 tagállam közül Budapestet választották a szervezet regionális bizottság-ülésének helyszínéül.

Balog Zoltán Konstanty Radziwiłł lengyel egészségügyi miniszterrel is tárgyalt. A felek egyeztetést folytattak a megfizethető, hatékony innovatív gyógyszerekhez való jobb hozzáférés témakörében, és egyetértettek abban, hogy a szomszédos közép-európai országok összefogása eredményeként komoly megtakarítást lehet elérni az érintett országok és állampolgáraik számára. E témában idén szeptemberben szakértői, november folyamán pedig miniszteri szintű munkacsoport ülésekre kerül sor a V4 országok részvételével Magyarországon.

A magyar tárcavezető a román egészségügyi miniszterrel, Florian Bodoggal is tárgyalt. Megállapodtak, hogy hatékonyabb együttműködést alakítanak ki a járványokkal szembeni védekezés terén. Balog Zoltán elmondta: Magyarországon csaknem 99%-os az átoltottság mértéke, ez európai szinten is egyedülálló eredmény, melyet a WHO is elismer. Balog Zoltán arról is biztosította a román egészségügyi minisztert, hogy Magyarország nyitott az együttműködésre a tüdőtranszplantáció hazai jó gyakorlatainak megosztásában.

Az emberi erőforrások minisztere Tomáš Druckerrel, Szlovákia egészségügyi miniszterével is tárgyalt. Lengyel kollégájához hasonlóan a szlovák miniszter is szorgalmazta az innovatív gyógyszerek beszerzésével kapcsolatos közös fellépést. Indítványozta, hogy Magyarország is vegyen részt azon a kétnapos pozsonyi workshopon, amelyen e téma mellett a magyar egészségügyi jó gyakorlatokat is napirendre tűzik.

A felek egyetértettek abban, hogy az egészségügy területén is kulcsfontosságú a V4-ek együttműködése, amely a tárcavezetők szerint soha nem volt ennyire erős.


„Számítunk közép-európai partnereink összefogására” – zárta tárgyalásait az emberi erőforrások minisztere.

Kapcsolódó cikkek
Orbán Viktor a WHO főigazgatójával tárgyalt

A WHO főigazgatója üdvözölte az egészség megőrzését szolgáló magyarországi kezdeményezéseket.

Orbán: mindenkinek joga van az egészséghez

A magyar alkotmányban is benne van hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez - mondta a WHO ülésének nyitónapján a miniszterelnök.

Újra Budapesten ülésezik a WHO európai regionális bizottsága

Jobb, méltányosabb és fenntartható egészségügyre kell törekedni – mondta sajtótájékoztatón a szervezet európai regionális igazgatója.

Most adásban
Téma: Sikeres évet zárt a Kőbányai Zenei Stúdió – Póka Egon Benedek igazgató, Kőbányai Zenei Stúdió
Ezt követő adásaink