Közigazgatás
Merkel: elfogadhatatlan az Európai Bíróság döntésének semmibe vétele
MTI Kép: Reuters/Hannibal Hanschke
2017. szeptember 12.

Elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bíróság döntésének semmibe vételét Angela Merkel német kancellár egy keddi interjúban a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztásával összefüggésben.

A Berliner Zeitung című lapban megjelent interjúban elmondta, hogy az uniós menekültpolitika nehéz ügy, és sokat kell még rajta dolgozni. A tagállamok egyetértenek a külső határok védelmében, a nemzetközi fejlesztési segélyezésben, a menekülésre késztető okok felszámolásáért folytatott küzdelemben, és abban is, hogy migrációs partnerségi kapcsolatot kell kialakítani afrikai országokkal. A formálódó új uniós menekültügyi rendszer legtöbb alapelvében is egyetértés van, mindenekelőtt abban, hogy a korábbinál nagyobb válságtűrő képességgel rendelkező rendszert kell felépíteni.

A menekültek szolidáris elosztását pedig a 28 közül csak három-négy ország utasítja el mereven, és a kvótaperben hozott bírósági döntés után már a szlovák kormányfőnél is érzékelhető elmozdulás. Azt viszont

nem lehet elfogadni, hogy egy kormány azt mondja, őt nem érdekli az Európai Bíróság ítélete"

jelentette ki Angela Merkel. Arra a kérdésre, távoznia kell-e ezért Magyarországnak az EU-ból, a német kancellár azt mondta, hogy az ügy egy nagyon alapvető kérdést érint, mert az EU a jog uralmát jelenti, és erről beszélnünk kell majd az októberi uniós csúcson.

A magyar és a szlovák kormány 2015 decemberében fordult keresettel az Európai Bírósághoz a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó, kötelező jellegű mechanizmus ügyében, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország és Szlovákia ellenkezése dacára fogadtak el néhány hónappal korábban. A keresetet múlt szerdán kihirdetett döntésében elutasította a luxembourgi székhelyű testület.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádióban kijelentette, hogy a bíróság ítéletét tudomásul kell venni, de ez nem ok arra, hogy Magyarország megváltoztassa bevándorláspolitikáját, és nem fogja engedni, hogy Magyarországot bevándorlóországgá változtassák.

Kapcsolódó cikkek
Jön a felső határ nélküli kvóta?

Bakondi György szerint ezentúl egy felső határ nélküli automatizmus szerint is eloszthatják a migránsokat az uniós tagállamok között.

Szijjártó: az Európai Bíróság döntése nem kötelezi Magyarországot

A miniszter hangsúlyozta: továbbra is elutasítják az illegális bevándorlást, és nemet mondanak a kötelező betelepítési kvótára.

Lázár: a kvótadöntés egy diktátum

A jogvita ennek kapcsán kevésbé érdekes, sokkal fontosabb az ítélet üzenete – mondta a miniszter a  a 97. Kormányinfón.

Következő adásunk
Téma: Erzsébetváros Jövőjéért díj díjazottja – Tóth Zsuzsanna óvodapedagógus
Ezt követő adásaink