Belföld
Folyamatosan tesztelik a főváros levegőjét
Pest Megyei Kormányhivatal Kép: Horváth Fanni OPH
2017. szeptember 13.

Folyamatosan mérnek a műszerek és folyamatosan elemzik a szakemberek az adatokat a budapesti légszennyezettséggel kapcsolatban. Kihagyás nélküli, folyamatos az adatgyűjtés az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) Pest Megyei Kormányhivatal által üzemeltetett alközpontjában. A levegőminőség monitorozása továbbra is megszakítás nélküli, a szakemberek hangsúlyozzák: a levegő minőségében rendkívüli intézkedésre okot adó változást nem tapasztaltak sem augusztusban, sem szeptemberben.

Augusztus 18-án áramkimaradás történt az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) Pest Megyei Kormányhivatal által üzemeltetett (PMKH) alközpontjában. Ennek következtében informatikai probléma lépett fel, amely megakadályozta, hogy az országos mérőhálózathoz a mért adatok azonnal eljussanak. A szakemberek hangsúlyozzák, mind a levegő monitorozása, mind az adatok elemzése folyamatos, de ennek az informatikai hibának a következtében nem érhetőek el a www.levegominoseg.hu weboldalon. Az informatikai probléma kizárólag a publikus felület irányába történő adatátvitelt érintette.

A műszaki meghibásodást követően a Pest Megyei Kormányhivatal megtette a szükséges intézkedéseket az adatszolgáltatás mielőbbi helyreállítására. A számítógépek javítása már megtörtént, jelenleg a rendszer tesztelése és az adatbázis telepítése történik. A hét második felében várhatóan a teljes helyreállítás befejeződik.

A hatóság szakemberei nyomatékosan hangsúlyozzák, az informatikai rendszert érintő műszaki meghibásodás alatt az automata mérőállomásokon az adatgyűjtés továbbra is folyamatos. Az ügyeletet ellátó szakemberek figyelemmel kísérik a levegőminőség alakulását, rendkívüli változás, kedvezőtlen levegőminőségi helyzet esetén tájékoztatják az érintett önkormányzatokat.

Következő adásunk
Budapest Főváros Kormányhivatala rádiós híradója
Ezt követő adásaink