Életmód
Megérkezett az új űrhajóstrió az űrállomásra
Space.com/NASA/hirado.hu Kép: Fotó: NASA Television
2017. szeptember 13.

Hatórás repülést követően sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson egy orosz űrhajó, két NASA-asztronautával és egy kozmonautával bővítve a legénység létszámát.

Mark Vande Hei és Joe Acaba (NASA), valamint Alekszandr Miszurkin (Roszkoszmosz) egy Szojuz MS-06 fedélzetén indult útnak a kazahsztáni Bajkonur Kozmodromból, helyi idő szerint hajnali negyed négykor. Az űrhajó négyszer kerülte meg a Földet, majd dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A trió csatlakozik az 53-as expedícióhoz, Randy Bresnikhez (NASA), Szergej Rjazanszkijhoz (Roszkoszmosz) és Paolo Nespolihoz (ESA), ezáltal a létszám ismét teljes.

Az új tagok mintegy öt hónapot töltenek majd a komplexumon, megközelítőleg 250 tudományos kísérletet végeznek, többek között a biológia, földtudomány, fizika és technológiai fejlesztés terén. Az előző trió a tervek szerint decemberig marad, míg az újonnan érkezettek 2018 februárjáig.

Míg Acaba és Miszurkin járt már az űrben, Vande Heinek ez az első útja. 2006-ban választották be az űrhajósok közé, eredetileg a NASA Aquarius víz alatti laboratóriumában szolgált akvanautaként a NEEMO-18 misszió alatt.

Acaba és Miszurkin az ISS-en is szolgált már: az orosz űrhajós 2013-ban, míg Acaba 2012-ben. Acaba egyébiránt 2009-ben a Discovery fedélzetén is ott volt, összesen 138 napot töltött az űrben a két misszió során. Teljes repülési idő tekintetében Miszurkin a legtapasztaltabb, 166 napot töltött eddig odafenn.

Eredetileg a NASA és a Roszkoszmosz csak kettejüket akarta felküldeni. Bár a Szojuzon három hely van, az orosz fél 2016-ban úgy döntött, hogy csökkenti a felküldendő kozmonauták számát, míg nem tudja bővíteni az orosz szegmenset egy új modullal. A hatfős legénység megtartásához ezért a NASA három hónappal meghosszabbította Peggy Whitson küldetését.

Februárban a NASA szerződést kötött a Boeinggel, ami lehetővé teszi, hogy két helyet foglaljon el a Szojuzokon, beleértve a mostani missziót és a 2018 márciusában indulót. A Boeing a Szojuzt fejlesztő Energijával áll kapcsolatban, így jutott egy helyhez, amelyet aztán eladott az amerikai űrügynökségnek.

Hosszú idő elteltével ezáltal először nőtt négy főre az amerikai legénység száma, ami lehetővé teszi, hogy a NASA növelje a kutatásra szánt az időt.

Az űrhajósok novemberben fogadják az Orbital ATK újabb teherűrhajóját is, amely több tonna ellátmányt, kutatási anyagot és hardvert szállít fel.

Kapcsolódó cikkek
Három asztronauta csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz

A Szojuz MC–03 az ötvenedik űrhajó, amely csatlakozott a Föld körül közel 400 kilométeres magasságban keringő ISS-hez.

Parkolót építenek az űrben

A NASA szerint az új kikötőpont lehetővé teszi majd az amerikai űrhajók új generációjának az emberek felszállítását.

Következő adásunk
Budapest Főváros Kormányhivatala rádiós híradója
Ezt követő adásaink